Publicitat
Publicitat

ANÀLISI

Trobar els gols des de l’ordre i el joc, no des de la desesperació

“Un 3-0 no es pot remuntar anant a la brava. O jo no en sé, no sé preparar els meus equips des de la desorganització. Necessitem defensar bé i tenir el control del partit. Si anem i tornem, endavant i enrere, com agrada aquí a Alemanya, no ens en sortirem”. Aquesta era l’afirmació clara -claríssima- de Pep Guardiola en la prèvia. El tècnic de Santpedor vol ordre, vol dinàmica de joc. Entén que és l’única manera de derrotar el Barça i, per tant, d’intentar la difícil missió de capgirar l’eliminatòria i ser a la final de Berlín. No hi ha cap altre camí que el de sempre: dominar el rival, sotmetre’l a través de la pilota. Moure’l, aquí i allà, per atacar-lo fins que caigui derrotat. Però quan al davant hi ha Messi i no hi ha Robben o Ribéry, quan al davant hi ha un 3-0 que ha tocat les fibres més salvatges d’alguns futbolistes més emocionals que racionals, quan al davant hi ha el Barça més en forma dels últims tres anys, tot sembla que s’escapa de qualsevol previsió. “No sóc capaç de calcular què passarà si fem un gol abans o després, o si l’encaixem. No puc fer números”, s’excusava Guardiola. Però sí que pot condicionar el partit tenint en compte tres aspectes: una bona estructura defensiva que li permeti atacar i tornar a atacar, un posicionament agressiu i alt que el deixi viure lluny de la pròpia porteria, que desactivi Messi i t’acosti al gol, i l’habilitat de viure entre línies per incomodar la defensa blaugrana i generar-li ocasions.

I aquest serà justament el repte, com es troba la manera d’accelerar l’atac en els últims metres de camp sense tornar-se boig, com potser reclamarà un impacient Allianz Arena en alguna fase del partit si passen els minuts i no s’ha marcat encara el primer gol. La missió de Guardiola, de fet, serà transmetre des del principi una serenor que no desesperi els aficionats i que, alhora, els il·lusioni. Trobar aquell ritme de joc que no desencaixi el guió, que no converteixi el duel en una loteria que pugui obrir la porta al contraatac. “Sóc dels que pensen que com més ràpidament va la pilota més ràpidament torna. I no ens convé”, defensava el tècnic. Guardiola no vol que el desig d’anar a fer un gol faciliti la feina del Barça més fort en la transició dels últims anys.

Defensar bé vol dir fer-ho a camp rival

El Bayern voldrà pressionar el Barça en la seva sortida, anar-lo a buscar ben amunt, lluny de l’àrea pròpia. El tècnic català havia traçat una teranyina espessa a Barcelona, buscant els blaugranes home a home, amb una vigilància concreta sobre Busquets per anul·lar la primera sortida i, a partir d’aquí, complicar la resta d’accessos. L’entorn alemany ha mirat sobretot als riscos de tancar amb tres o quatre defenses, però no serà tant un problema de dibuix com de comportament. I Guardiola voldrà tornar a avançar línies, tapar passades i desconnectar Messi a través de l’aïllament.

Moure’s entre línies i trobar bones recepcions interiors

Sobre un bloc d’equip alt, allunyat de la pròpia àrea, el Bayern espera generar la dinàmica de joc que necessita: vol trobar línies de passada per anar movent el rival, i en buscarà en espais interiors. Müller, la peça decisiva per fer això, va intentar aparèixer més en zones centrals en la segona part, en un context que s’acosta al que pot voler repetir Guardiola. Amb Lewandowski estirant la defensa, i els centrals i Xabi Alonso fixant la primera pressió, el Bayern buscarà l’esquena dels migcampistes del Barça. Només li cal més encert i mobilitat que al Camp Nou.

Acumular sense perdre l’estructura

L’anàlisi a Alemanya s’ha centrat en els riscos que l’equip va assumir amb defensa de tres al principi. Per als protagonistes, aquesta no era la clau i sí que ho són els detalls, la gestió dels matisos del joc. El Bayern necessita la profunditat de Bernat en una banda (l’esquerra) i ha de trobar una peça que li doni les mateixes garanties per la dreta, per trobar per fora la pausa que li permeti avançar i acumular efectius per fer recular el Barça. I ho ha d’intentar fer sense descompondre’s. Peces com Götze semblen necessàries si es pensa a fer gols, però generen dubtes sense pilota.

Històries de superació esportiva
PUBLICITAT
PUBLICITAT