Publicitat
Publicitat

ESPANYOL

Un any de supervivència i actitud amb Aguirre

Un empat a Granada va encetar el projecte del tècnic mexicà, que ara és qüestionat

De salvador desesperat a líder d'un projecte jove i renovat. Javier Aguirre compleix avui un any des del seu debut a la banqueta de l'Espanyol, quan un empat a zero a Granada va començar a tapar les greus fuites d'aigua d'un equip que s'enfonsava a la cua de la classificació. Mesos més tard, Aguirre va evitar el descens i va firmar la renovació. Ara viu tranquil a la zona mitjana de la classificació, tot i que una ratxa negativa ha generat certs dubtes en l'entorn.

"Tampoc se li pot exigir més"

"L'any d'Aguirre és de notable -valora Albert Benet, la veu de l'Espanyol a Catalunya Ràdio-. L'arribada va ser de matrícula d'honor: va canviar una dinàmica pèssima i va girar l'equip com un mitjó. Les últimes setmanes són de suspens, però hem de fer mitjana. Potser tampoc se li pot exigir més, amb l'equip que hi ha. Des del principi es va apostar per un futbol pràctic, sense filigranes. Amb solidesa defensiva i solidaritat col·lectiva, ha construït un Espanyol incòmode".

Una impressió semblant té Oriol Vidal, periodista de TV3. "Va reactivar un equip mort, va recuperar jugadors marginats. Ho va revolucionar tot, també el club. Va ressuscitar conceptes com actitud i esperit, que s'havien perdut", afirma. Però després d'un primer semestre "de 8 com a mínim", ara s'està abusant de la proposta d'urgència que va garantir la permanència. "Està degenerant en la seva caricatura", critica, quan el nivell de la Lliga no és tan potent per ser tan passiu. De tota manera, Vidal no entén que ara, en la derrota, s'activi un debat sobre l'estil de joc "que hauria hagut de fer-se quan es guanyava" perquè un parell de mals resultats més farien entrar l'equip "en el camp de la necessitat", on tornarà a prioritzar-se sumar punts sense pensar gaire en el com.

Des de La Xarxa, el periodista David Fleta també lamenta que la proposta de joc d'Aguirre tingui "tan poca sofisticació", però cataloga d'"èxit" que l'Espanyol, "amb la plantilla que té", circuli per la zona còmoda de Primera. "Aguirre va obrir les finestres per ventilar, després de la confusió que va generar la gestió de vestidor de Pochettino. Va aportar energia, sent divertit i dur. Va ocupar amb optimisme un espai que abans estava reservat per a la sospita".

Per Eduard de Batlle, narrador a RAC1, l'Espanyol reclama mesurar l'any d'Aguirre "des del resultadisme". "I des d'aquest vessant més pràctic, l'any és molt bo. D'una imatge d'equip derrotat hem passat a veure un equip solvent, que no juga maco però que és fiable. Per als amants de l'estètica, Aguirre és massa conservador, però d'altres entenen que, en economia de guerra, toca salvar la categoria".

Projecte de futur

De tota manera, De Batlle demana "recuperar el debat de l'estiu" ara que la gestió del mexicà aporta més arguments per jutjar-lo. "És un bon entrenador per a curt termini, però m'agradaria que l'Espanyol, també en la situació econòmica actual, fos més valent en la seva aposta de cara a l'any que ve". Benet, en canvi, sí que veu Aguirre "a llarg termini".

Dels dotze mesos amb el tècnic, Vidal es queda amb l'esclat d'homes com Sergio García i Kiko Casilla, i no veu clares les rotacions que, tot d'una, envien a la graderia jugadors que vénen de ser titulars. Fleta reforça aquesta idea de "no tenir un onze definit" i Benet lamenta que Aguirre no hagi trobat una solució a la baixa de Verdú i segueixi sense fer encaixar jugadors tècnics com Pizzi i Lanzarote. "Si el projecte de l'Espanyol ara és subsistir, tenir Aguirre ja està bé", conclou Vidal.