COPA DEL REI
Misc 30/01/2013

Les estadístiques que fan diferent el clàssic de sempre

Les baixes del Madrid i alguns canvis en l'estil renoven el duel

i
Natalia Arroyo
3 min
El tercer Madrid de Mourinho és el menys golejador dels últims anys, i també el que més gols rep.

BARCELONALa diferència de 15 punts a la Lliga és tan gran i les baixes de Pepe i Casillas -per lesió- i de Ramos, Di María i Coentrao -per sanció- són tan importants, que el Barça arriba al clàssic d'avui més favorit que mai. Fins i tot jugant-se al Bernabéu, les cases d'apostes veuen més probable la victòria visitant que la local. Que Mourinho hagi discutit (i amb èxit de resultats) la superioritat blaugrana en els últims enfrontaments no serveix perquè el Madrid afronti l'enèsim clàssic amb sensació real de tenir res a fer ni res a dir. Tothom s'espera un Barça dominador, de toc i control, protegit dels contraatacs d'un Madrid que atacarà a partir de l'errada culer. Aquest és el patró de gairebé tots els clàssics viscuts fins ara.

A priori, poques coses fan pensar que aquest cop hagi de ser diferent, malgrat que els dos equips han modificat lleugerament la seva manera de jugar. Sobre una mateixa intenció, aquest Madrid d'ara és més anàrquic en atac, sembla més improvisat, mentre que el Barça actual troba més bones ocasions de gol gràcies a una mobilitat més vertical dels seus jugadors més avançats.

El tercer Madrid de Mourinho és el menys golejador de tots (ara marca 2,57 gols per partit, quan en marcava 3,18 i 2,68). Una possible causa és que elabora menys els seus atacs: fa menys passades que en anys anteriors (420 ara, 489 i 442 abans), és més directe i cau més en fora de joc (4,10 actualment, 3,42 i 3,82 en els cursos anteriors) i implica menys jugadors en zones finals. Els passadors Özil, Di María i Xabi Alonso no estan sent capaços de mantenir el ritme d'assistències de la temporada passada: l'alemany en porta set a la Lliga i l'any passat en va fer disset; l'argentí n'ha fet quatre, lluny de les tretze anteriors, i el basc en porta dues i en va fer nou. L'equip s'estira més, no aixafa els rivals amb la contundència d'altres anys, i tot i que rep menys ocasions de gol per partit (2,95 ara, 3,16 i 3,11 abans), rep més gols que cap altre conjunt blanc en els últims tres anys (0,95, per 0,84 i 0,87). Les absències que té Mourinho a la zona de centrals el faran defensar un pèl més enrere que altres dies, sobretot si tria Carvalho en detriment de Varane o Albiol. Que pugui jugar Essien al mig del camp en lloc de Modric permetria al portuguès tirar l'equip endavant i pressionar el Barça per dins, però l'ex del Chelsea té molts números de fer de lateral si Marcelo no està al 100%.

L'obsessió és evitar pèrdues

Surti com surti el Madrid, el Barça té clar que la sort de l'eliminatòria passa per controlar les transicions blanques. Que Cristiano i companyia faran mal a la contra és evident; el secret és evitar pèrdues en zona de risc per no facilitar la cavalcada madridista, que buscarà el portuguès i Benzema o Higuaín. Aquest Barça actual està encaixant més gols (1,14) que cap altre (0,76 i 0,55), i exposa el seu porter a més xuts (3,05) que en temporades anteriors (2,79 i 2,92). L'encert de Pinto serà clau.

Potser patirà més en defensa que en altres clàssics (tot i que a la Supercopa va acabar controlant el Madrid fins i tot amb deu), però trobarà camins per al gol, perquè el nou Barça de Tito és el que millor transforma la possessió en ocasions (ara acaba en gol el 47% de les rematades i abans només el 39% i el 35%). Serà i no serà el mateix clàssic de sempre.

stats