03/04/2013

La llei del dopatge, últim recurs de l'acusació

2 min
La llei del dopatge, últim recurs de l'acusació

Barcelona.Només falta la sentència, que es coneixerà d'aquí un mes i mig. Després de 24 sessions al jutjat penal número 21 de Madrid i més de dos mesos de declaracions creuades, l'operació Port espera resolució per als cinc acusats: el metge Eufemiano Fuentes; la seva germana i també metge, Yolanda Fuentes, i els ex directors esportius d'equips ciclistes Manolo Saiz, José Ignacio Labarta i Vicente Belda.

Ahir es va viure l'últim dia de judici i, com s'esperava, la defensa va intentar demostrar que la sang no es pot considerar un medicament, i que a més la llei de dopatge va començar a parlar de delicte a partir d'un canvi de legislació el novembre del 2006. És a dir, després de les pràctiques que han estat jutjades. Era l'últim cartutx dels acusats, que intenten rebaixar el càstig després que l'acusació hagi reclamat "una sentència exemplar" per als implicats en una trama que consideren "l'entramat més gran de dopatge en l'esport, no només a Espanya, sinó possiblement a tot el món".

L'advocat de Manolo Saiz va defensar que el judici "no és sobre l'esport espanyol, sinó per un delicte de salut pública" i s'empara en el fet que "el legislador espanyol no va regular fins al 2006 el delicte de dopatge".

Va ser el mateix argument que va utilitzar l'advocat d'Eufemiano Fuentes, l'únic que va exercir el dret a parlar. "No hi entenc de dret, ni sóc advocat, però en els 35 anys que fa que exerceixo professionalment mai he perjudicat la salut de cap dels meus pacients ni he tingut cap reclamació per danys produïts pels meus tractaments", va limitar-se a dir el metge canari, per al qual la fiscalia demana dos anys de presó. La seva germana, Yolanda, va tancar el judici dient a través del seu advocat que no entén de què se l'acusa, i va assegurar que no té més implicació en la trama que el fet de "ser germana d'Eufemiano Fuentes".

D'aquí un mes i mig la jutge del cas, Julia María Santamaría, repartirà responsabilitats i haurà de decidir si hi va haver delicte contra la salut pública, si la sang és un medicament o no i aclarirà els dubtes sobre les bosses de sang requisades.

stats