28/12/2010

Els preus pugen: hi ha recuperació

3 min
Els preus pugen: Hi ha recuperació

The New York TimesEl barril de petroli torna a superar els 90 dòlars. El coure i el cotó han arribat a nivells rècord. El blat i el blat de moro també estan pujant. El preu de totes les matèries primeres ha pujat un 25% en els darrers sis mesos. Però quin és el motiu d'aquest increment sobtat? Respon a l'especulació frenètica? És per un excés de creació de moneda i com a presagi d'una inflació galopant a punt d'esclatar? No i no.

El que ens diuen els mercats de les matèries primeres és que vivim en un món finit, on el ràpid creixement de les economies emergents afegeix pressió a unes existències limitades d'aquests materials i en fan pujar els preus. I els Estats Units en són un simple espectador.

Fem marxa enrere per trobar una situació semblant: l'últim cop que els preus del petroli i d'altres matèries primeres estaven tan alts, fa dos o tres anys, molts opinadors van dir que era una aberració afavorida pels especuladors. Aquesta idea es va veure reforçada quan el preu de les matèries primeres es va enfonsar durant la segona meitat del 2008. Però la caiguda va coincidir amb la severa recessió global, que va comportar un descens important en la demanda d'aquests productes. La gran prova sobre la validesa d'aquesta teoria arribaria amb la recuperació econòmica. Les matèries primeres es tornarien a encarir?

Malgrat que encara es deixen notar els efectes de la recessió als Estats Units, el creixement de les nacions desenvolupades ha fet repuntar la producció industrial al món i, esclar, el preu de les matèries primeres ha tornat a pujar.

Això no vol dir necessàriament que l'especulació no tingués res a veure amb la pujada de preus de l'any 2008, com tampoc hem de descartar que ara també estigui jugant un paper en el nou increment dels preus. Per exemple: qui és l'inversor misteriós que ha comprat gran part de les provisions mundials de coure? No obstant això, el fet que la recuperació hagi comportat una forta remuntada dels preus fa pensar que les recents fluctuacions d'aquests materials responen, sobretot, a aquestes causes més elementals.

Molts opinadors de dretes han dit durant anys que la Reserva Federal (Fed) afavoreix la inflació imprimint grans quantitats de moneda. També han proliferat les teories de la conspiració que asseguren que el govern dels EUA amaga la veritat sobre l'increment dels preus. I molts partidaris de la dreta s'han aferrat a la pujada de les matèries primeres per afirmar que tenien raó i que aviat veurem un creixement global de la inflació.

El que ens hem de preguntar és què pensava aquesta gent fa dos anys, quan els preus d'aquests productes també pujaven. Si l'increment dels darrers sis mesos anuncia un futur augment de la inflació, per què la caiguda del 50% durant la segona meitat del 2008 no va anticipar una galopant deflació?

El món no és infinit

Inconsistències a part, el gran problema dels que acusen la Fed d'apujar el preu d'aquestes matèries és que s'han quedat ancorats en el temps d'esplendor econòmica dels EUA. Els preus de les matèries primeres es fixen de manera global i el que facin els EUA ja no és tan important. Avui en dia, la força per encarir aquests materials rau en la demanda de la Xina i d'altres països emergents.

A mesura que els països incorporen més i més gent a la classe mitjana, s'afegeix pressió sobre productes com el petroli o els aliments. I aquestes matèries primeres no poden seguir el ritme. La producció de petroli convencional s'ha estancat en els últims quatre anys.

Pel que fa a l'escalada dels preus dels aliments, el clima extrem del darrer any -sobretot les onades de calor i les sequeres en importants regions agrícoles- hi ha jugat un paper important. Tot fa pensar que el canvi climàtic farà que aquests casos siguin cada cop més freqüents.

Quines implicacions té tot això en l'última pujada de preus de les matèries primeres? Com he dit abans, és un símptoma que vivim en un món que no és infinit, en un món cada cop més condicionat per l'escassetat de recursos. La nova realitat requerirà que canviem gradualment la nostra manera de viure, adaptant la nostra economia i el nostre estil de vida a l'encariment d'aquests recursos.

Però això encara és futur. Ara mateix, l'increment dels preus de les matèries primeres és, sobretot, una conseqüència de la recuperació econòmica.

stats