L’article indeterminat

Artur Mas continua fent pedagogia internacional sobre el procés sobiranista publicant articles als diaris que l’hi permeten. La darrera aportació és un text titulat Deixeu-nos votar! - Let us vote! en la versió anglesa-, així, amb signe d’exclamació, perquè quedi palès que el president no suplica sinó que exigeix. De moment -com explicava ahir l’ARA-, durant el mes de febrer aquest article s’ha pogut llegir en capçaleres de Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Xipre, Estònia i Malta. Cert, sis països que no serien potències continentals, però per alguna cosa es comença. No siguem aixafaguitarres i confiem que ben aviat també el publiquin a la Revista dels Súpers de Letònia o al catàleg d’alguna ferreteria de Romania.

L’article de Mas a la premsa internacional té el mèrit indiscutible de potenciar l’autoestima del lector català, al marge del seu credo polític. Tot aquell que llegeixi la reflexió del president se sorprendrà molt positivament amb el propi nivell de comprensió de l’anglès escrit. Esclar que aquesta alegria idiomàtica és deguda a l’estil del text de Mas, que té la virtut de ser clar, senzill i planer com una molt bona redacció de First Certificate. De tota manera, amb un vocabulari més ampli, algun therefore, un however o un nevertheless, probablement l’article faria més patxoca a efectes internacionals.

Pel que fa al contingut, res que no sàpiguen els coneixedors de la versió original. El president exposa els motius que han portat Catalunya a emprendre el camí de la sobirania. I, com també és habitual, s’hi troba a faltar algun espòiler sobre el desenllaç d’aquest procés. Mas argumenta que Catalunya s’ha guanyat el dret a decidir, però un cop més no explica què pensa fer si el govern espanyol -en connivència amb els Ponç Pilats europeus- l’hi prohibeix. Hi ha alternativa? Pla B? As a la màniga? En aquest aspecte i encara que sigui en anglès, Mas segueix fent el suec.