Perdó, sóc de lletres

Lamento comunicar una molt mala notícia a la gent de lletres. Per si no fos prou que sigui habitual titllar-los de bohemis, somiatruites i figaflors, ara han de saber que, a més, tenen l'Univers en contra. El motiu, ras i curt, és que l'Univers podria estar fet de matemàtiques. Així ho assegura el físic suec Max Tegmark a la seva hipòtesi de l'Univers matemàtic. Tegmark, que bé podria ser el nom d'una farmaciola de l'Ikea, és, en realitat, una eminència de la cosmologia, professor del prestigiós Institut de Tecnologia de Massachusetts i ferm defensor de la presència de les matemàtiques en l'essència de l'Univers. Per entendre'ns, abans del Big Bang és possible que no hi hagués cap déu sinó una equació de tercer grau.

És un cop dur per als que confien que tot el que passa és producte de l'atzar i la serendipitat, però a partir d'ara podran al·legar una magnífica excusa quan no entenguin res del que els envolta -cosa relativament habitual-. Només els caldrà justificar-se dient: "Ai, perdona! És que sóc de lletres". Els de lletres, amb els seus caps plens de pardals, potser no entendran res, però sabran que tot té una explicació matemàtica. I això serà tot un consol.

Aquesta hipòtesi que parla de les matemàtiques com a origen i causa última de totes les coses -i que no amplio en aquest article per motius d'espai i espessor- és una porta oberta a l'esperança de trobar resposta a alguns dels grans interrogants de la humanitat. Per què el dia en què pensem en algú l'acabem trobant? Com funciona un forat negre? ¿S'hi pot trobar aparcament a dintre? Com s'enganxa el paper film? Qui ens fa nusos al cable dels auriculars? Per què és tan guapo Ramon Pellicer? Quina gràcia té la Super Bowl? ¿Com ha arribat Rajoy a ser president d'un govern? El que no ha pogut respondre la justícia divina ni la babalà agnòstica potser ho podrà respondre la calculadora d'un setciències. Tant de bo li quadrin els números.