Misc 28/07/2013

Petresku

i
Quim Morales
2 min

Es compleixen 82 anys des que va arribar a Figueres l'home que revolucionaria la vida cultural de la capital empordanesa. Maximilian Petresku era un emprenedor abans que els anomenessin entrepreneurs , i es va associar amb l'agosarat català Sebastià Sallent, Miguelito , per a un projecte impossible. Ells dos van formar la primera joint venture de la història quan la història no sabia res de joint ventures . L'objectiu era crear un club selecte que reunís al voltant de la bona taula l'activitat intel·lectual i cultural del nord de Catalunya. Aleshores ningú va donar un duro -metafòricament i literal- per una excentricitat social així. Més de vuit dècades després aquell espai torna a existir.

La Fraternitat Kultural (o la Kulturale) de Figueres recupera la seva màxima esplendor després de dos anys intensos de rehabilitació i restauració. També han estat mesos de mirades descregudes cap als Domínguez Torregrosa, la intrèpida família empordanesa que ha bolcat els seus esforços a recuperar l'esperit, l'espai i l'ambient que Petresku va inaugurar a Figueres a principis dels anys 30. Entrar a la Kulturale és submergir-se en el món d'aquest rus visionari: prestatgeries infinites de llibres immortals, sofàs que conviden a divagar, cortines de vellut, sala d'exposicions i l'alquímia dels fogons que cuinen "ales de drac" picants com si sortissin d'una rostisseria de les tenebres.

D'en Petresku a la Kulturale en queda l'esperit, dissolt en un combinat secret que porta el seu nom. Us semblarà una innocent llimonada amb canyella, però a la tercera copa notareu com la tramuntana sacseja les neurones i us esponja la consciència. En un moment catàrtic de clarividència, us arribareu a qüestionar l'estranya història d'un rus insensat obrint un local cultural a Figueres. De debò va existir en Petresku? Tant se val. Si no va existir, algú l'havia d'inventar. I això és cosa dels Domínguez Torregrosa, segur. Llarga vida a la Kulturale!

stats