Els set pecats d’Instagram

Dan Bilzerian és la nova estrella d’Instagram. La xarxa social de les fotografies acull amb els likes oberts la vida de luxe i desenfrenament d’aquest jove jugador de pòquer amb cos i barba de soldat d’espartà, que ja s’acosta al milió i mig de seguidors. El noi, que compta amb el coixí d’una immensa fortuna familiar, es dedica a penjar fotos de tots els seus excessos, dignes dels fastuosos videoclips dels rapers nord-americans. Les gairebé cinc-centes fotografies que ha penjat fins ara es poden resumir en iots, culs de noies, cotxes esportius, culs de noies, armes, culs de noies i jets privats. Amb noies ensenyant el cul, per descomptat.

Veure la vida extralimitada d’aquest playboy i la seva cort d’aduladores en biquini dispara els nivells de frivolitat a la sang. Però ben mirat -i salvant les immenses distàncies bancàries- el que fa aquest tarambana no s’allunya tant de l’ús més habitual de les xarxes socials: l’ostentació 2.0. L’exhibició vanitosa de béns, propietats i moments exclusius és recurrent a Instagram, una plataforma que permet presumir davant d’un auditori enorme del mateix que abans només es faronejava amb quatre veïns. Per a molts usuaris ha deixat de ser una aplicació per convertir-se en una addicció, una devoció, una religió.

Més enllà de les seves bondats i aprofitant que entrem en dies de commemoració catòlica, es podria afirmar que Instagram concentra els set pecats capitals. La luxúria d’ensenyar cuixa fins al límit de l’àrea, la gola de les viandes pantagruèliques, l’avarícia de seguidors, la mandra de repetir filtres, la ira pels pocs likes, l’enveja d’altres perfils i la supèrbia dels que ja pensen que són els Agustí Centelles dels smartphones. Una aplicació fotogràfica, set pecats capitals. Vet aquí el secret de l’èxit d’Instagram. Tothom flirteja amb el pecat mentre dissimula posant-hi filtres. I qui estigui lliure de pecat que tiri la primera foto.