EDUCACIÓ
Societat 18/09/2013

Bauzá obvia la vaga massiva a l'escola i atia l'anticatalanisme

El president balear s'enroca en la defensa del decret de llengües

Quim Torres
2 min

Palma.Mentre més de 3.000 persones cridaven ahir contra el decret de tractament integrat de llengües (TIL) fora del Parlament balear, a dins el Govern intentava aparentar que no passava res en el primer ple del nou curs polític. La vaga té aturada l'escola pública a les Illes des de dilluns, però el Govern Balear va insistir a rebaixar-ne els efectes i emparar-se en la seva victòria electoral per deixar clar que no recularà. "Aquest projecte educatiu s'aplicarà perquè és el millor per als nostres fills i perquè és un dels nostres compromisos electorals", va deixar clar el president, José Ramón Bauzá.

El president balear va tornar a alçar la bandera anticatalanista i va insistir en la idea de vincular la immersió lingüística en català amb el fracàs escolar i la "imposició". "No defensarem el català que es xerra a Catalunya sinó el que vam aprendre dels nostres pares i padrins", va etzibar. Bauzá també va negar que la presentació del decret llei per deixar sense efecte la suspensió cautelar del calendari d'aplicació del TIL sigui un "desacatament" al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. Igual d'implacable va ser la consellera d'Educació, Joana Maria Camps, que va acusar l'esquerra d'incitar a la violència. Camps va deixar clar a l'oposició que només dimitirà "si li demana el president o ho decideixen les urnes". Dins del Parlament se sentien els crits de "dimissió, dimissió" dels 3.000 manifestants concentrats a les portes de la cambra, que protestaven contra el decret de trilingüisme. Segons els sindicats, no només va ser massiva la manifestació, sinó també el seguiment de la vaga indefinida en el seu segon dia. El secretari general d'Ensenyament de CCOO, Toni Baos, el va xifrar en més d'un 80%, mentre que l'STEI-i va concretar que a l'educació pública va ser del 80,16% i a la concertada d'entre un 20% i un 25%. Com és habitual en totes les vagues, la conselleria d'Educació va rebaixar dràsticament les xifres i va assegurar en un comunicat que el seguiment havia estat només del 21,2%.

Emmanillen menors

Dos menors van denunciar que la policia nacional els havia colpejat per tot el cos durant una càrrega contra un piquet del sindicat d'estudiants dels Països Catalans que havien entrar a l'IES Arxiduc Lluís Salvador de Palma ahir al matí. En l'actuació, el cos policial va identificar un total de 38 estudiants, dels quals 35 eren menors d'edat. Segons els estudiants, la policia va comunicar a nou dels menors que serien imputats per desordres públics. Els joves estudiaran quines mesures legals poden prendre contra el cos policial.

stats