Ciutadans, la taula de salvació

De la nit al dia apareix Ciutadans. De ser un partit d’àmbit català al qual no es feia gaire cas passa, en un no res, a fer el bot estatal, a gaudir d’una forta cobertura mediàtica i a puntuar a Andalusia. Ara ja es dóna per fet que tindrà un paper rellevant a les autonòmiques a Balears i, fins i tot, que servirà de crossa a un PP sense majoria absoluta. Tothom s’ho creu. També ells. Només així s’explica la intervenció dels homes d’Albert Rivera per posar ordre a la franquícia balear. La instal·là gent que s’havia assegut en cadires buides quan allò anava de bromes. Ara, que va de veres, s’adonen que han fet de llebres. Alguns hauran de sortir del mig perquè no llueixen prou bé els colors de la marca. El candidat d’aquest partit tampoc es decidirà aquí. Tot i això es continuarà venent com una força de regeneració democràtica.

Ciutadans, a Balears, serà un partit de centredreta. Ho seran bona part dels seus votants, gent tradicionalment vinculada al PP que, per una cosa o una altra, no té intenció de confiar altre cop en el partit de José Ramón Bauzá. Amb Ciutadans també funciona el vot útil. Electors que ideològicament estarien més a prop de Vox o UPyD votaran la formació de Rivera perquè interpreten que pot sortir i que pot condicionar un govern. L’èxit de Ciutadans, si es produeix, demostrarà que el PP de José Ramón Bauzá, el més espanyolista que hi ha hagut a Balears, també perd vots per aquest costat. S’ha parlat molt que els regionalistes del PP li passarien factura a Bauzá. Els suposats vots del PP que anirien a Ciutadans no són regionalistes. El regionalisme en el PP, fins que no es demostri el contrari, és una qüestió secundària.

Se suposa que el vot a Ciutadans és urbà. El partit de Rivera pot tenir cert pes a Palma, on una part del votant conservador no perdona al PP l’operació que ha impedit repetir al batle Mateu Isern. També pot tenir vots en altres nuclis de l’àrea metropolitana, com Calvià, i pot rebre suports de votants socialistes desencantats, potser dels més espanyolistes.

A diferència d’Andalusia, on no s’acaba de descartar una entesa amb el PSOE, a Balears se suposa que Ciutadans només es pot entendre amb el PP, segurament perquè es dóna importància a les coincidències entre ambdós partits en política lingüística. A diferència d’Andalusia també, la formació de Rivera pot tenir una menor representació perquè el PP, que és d’on sembla que es pot nodrir, està més ben estructurat aquí que allà.

Amb tot, la principal novetat que suposa Ciutadans és que per primera vegada el PP té un competidor amb opcions en el seu espectre ideològic. UM no ho era perquè no hi havia vasos comunicants. L’èxit d’aquesta formació posa en relleu la capacitat de José María Aznar d’aglutinar tot el centredreta al voltant d’unes úniques sigles, una situació que Mariano Rajoy no ha mantingut. La presència d’aquest competidor amb opcions ha posat nerviosos els populars, que deien el seu nom en català per desprestigiar-lo: ‘ Ciudatangs ’. Ara, però, Ciutadans ha passat a convertir-se en l’esperança de candidats populars, com Bauzá, que veuen un pacte amb ells com a taula de salvació per continuar governant sense majoria absoluta.