El dret a decidir del PP balear

La mateixa setmana que el PP balear defensa la unitat d’Espanya, reclama el seu dret a decidir. Els nostres populars deuen haver après que no es pot anar a missa i repicar. Com s’atreveixen a posar les urnes i a fer una consulta, encara que sigui en petit comitè i per triar candidats a les estatals? Com se’ls acut parlar d’elecció democràtica o demanar ‘una persona un vot’? Que no saben que comanda Madrid? Sort que anaven de bromes.

A l’espera d’una explicació oficial que tampoc ajudarà a entendre per què Génova s’ha carregat un candidat elegit amb una votació i que no té cap possibilitat de sortir, s’apunten teories. S’ha de dir que totes tenen trau o forat. La primera és que els regionalistes, els crítics o com es vulguin dir han pressionat i convençut Génova perquè Álvaro Gijón no anàs a la candidatura. Aquesta tesi, que els regionalistes neguen, suposa donar-los un poder que no tenen i una manca de pipella que no els convé si volen comandar.

Si ens creim la pel·lícula, ells serien els responsables d’haver convertit el perdedor en víctima. Haurien demostrat una crueltat que no s’accepta internament. I també serien els autors de la resurrecció de Rodríguez.

En definitiva, si fos així, sembla evident que la decisió no deixa en bon lloc els regionalistes. Per tant, es podria descartar. Llevat que, en connivència amb Génova, hi hagi una estratègia per provar Rodríguez o per mostrar-li el camí de la retirada. Costa de creure que sigui Génova tota sola, perquè no saben qui és Gijón i algú els hauria dit que és el ‘fill polític’ de Rodríguez. Si el que es pretenia era posar a prova Rodríguez, deuen haver comprovat que encara té un poc de corda.

S’apunta una altra variant més maquiavèl·lica. Passa per preparar una excusa en previsió d’uns mals resultats. Si Isern és el candidat i Gijón no és a la llista, es podran atribuir uns mals resultats al fet que Palma no s’hi ha implicat perquè és conegut que estan enfrontats. El candidat tindria una excusa i un culpable: Rodríguez. I es faria una passa més en la direcció de mostrar-li la porta de sortida. Però, per la mateixa regla de tres, es podria demanar quina va ser la capacitat de mobilització d’Isern en les municipals.

Una altra possible explicació de la maniobra de Génova és que temi una hipotètica imputació de Gijón i que no vulgui que el cas l’acabi esquitant. La hipòtesi suposa donar per bo que existiria una informació privilegiada. I, en aquest cas, l’haurien pogut avisar abans i s’haurien evitat l’espectacle. La suposada prevenció de Génova no té precedents en altres punts. A més, una hipotètica imputació de Gijón afectaria igual el PP, perquè és diputat i regidor i no deixaria en bon paper a qui era el seu batle, Isern.

La darrera línia de justificació suposa acceptar que Madrid estava en contra del sistema d’elecció emprat a Balears perquè, per primer pic, es triaven per votació, i no es digitaven, els candidats. Com que Génova hi estava en contra, altera el resultat. Però si fos així, per què no hi intervé abans? I per què Gijón? Segurament l’explicació té un poc de totes les hipòtesis. Però, sigui quina sigui la raó, el PP demostra que no hi ha dret a decidir que valgui, tampoc el de la seva sucursal a Balears. I el PP balear acota el cap.