Política 31/03/2014

El socialisme balear revifa amb la pugna pel cap de cartell

Calvo i Armengol s’ho juguen tot en un procés que atreu simpatitzants

Quim Torres
3 min

PalmaEl procés de primàries obertes que porten a terme els socialistes balears per triar el seu cap de cartell a les autonòmiques del 2015 trenca l’atonia de la política illenca, molt marcada últimament per causes judicials de casos de corrupció. El PSIB, a l’oposició, es tensiona i activa militants i simpatitzants. La pugna interna no acaba de transcendir en la seva dimensió, però hi és i s’evidencia que no està en joc només el candidat, sinó alguna cosa més. El futur polític de les aspirants dependrà dels resultats. Qui guanyi diumenge serà la candidata autonòmica. Qui perdi passarà a un segon pla o, fins i tot, abandonarà. La contesa genera expectació dins i fora, però també deixarà ferides obertes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En les primàries s’enfronten les dues candidates amb més cartell que té el partit. Francina Armengol (Inca, 1971) és la secretària general dels socialistes balears, la substituta natural de Francesc Antich, l’únic president socialista que ha tingut la Comunitat. És farmacèutica, com el president del govern, el popular José Ramón Bauzá. Ha estat presidenta del Consell de Mallorca i va donar suport a l’actual secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, en l’últim congrés.

Aina Calvo (Palma, 1969) és la secretària general a Palma. És professora del Departament de Ciències de l’Educació de la Universitat de les Illes Balears en excedència. Ha estat alcaldessa de Palma i va donar suport a Carme Chacón en el seu moment.

Malgrat que a Armengol se l’etiqueta com a “catalanista” i a Calvo se la situa a l’altre costat, la realitat és que no es perceben gaires diferències ideològiques entre elles en els seus missatges. Durant la campanya de les primàries internes tant l’una com l’altra prioritzen el discurs social. No mantenen bona sintonia personal, però eviten l’enfrontament públic i s’estimen més contraposar les seves propostes a les que provenen del president Bauzá.

Procés obert

Armengol és la favorita, però Calvo pot guanyar. La secretària general del PSIB va obtenir molts més avals per presentar-se que la seva contrincant i va evidenciar més control del partit, com ja se li suposava. Si només votessin els militants, el resultat semblaria decidit. Però en aquestes primàries, igual com va passar a les del País Valencià, també poden votar els simpatitzants que s’hagin registrat en un cens. I Calvo confia en el seu vot per contrarestar-ho. El cert, però, és que les dues candidatures han buscat suports dins i fora del partit. I això ha fet que el nombre de simpatitzants inscrits al cens sigui força elevat proporcionalment.

Segons les dades ofertes pel mateix partit, que dissabte a la mitjanit va tancar el registre de simpatitzants al cens de les primàries, s’han inscrit al voltant de 12.000 ciutadans no militants per poder votar. La xifra multiplica gairebé per cinc el nombre de militants del partit. El PSIB té 2.470 afiliats a les quatre illes i arriba gairebé als 2.600 si s’hi sumen els de les Joventuts Socialistes, que també poden votar. Així, uns 14.600 ciutadans podran participar en el procés. Els socialistes es mouen, saben que aquestes no són només unes eleccions primàries, i això fa que la formació es reactivi però també provoca friccions que semblen irreconciliables.

Una setmana de debats abans de votar

Les dues candidates enfilen abans de la votació de diumenge una setmana marcada pels debats. El primer es fa dimecres. L’ha organitzat el partit en un teatre d’un poble governat per ells, Lloseta, a Mallorca. Serà obert al públic i als mitjans de comunicació. I hi haurà tres debats més, organitzats per mitjans. El partit ha evitat fer una campanya institucional per fomentar el vot, que ha de ser presencial en 56 centres de votació situats a les quatre illes. Per fer la campanya, el partit paga 600 euros a cada candidata, amb els quals amb prou feines podran pagar els vols entre illes.

stats