EDITORIAL

Desbordat per les circumstàncies

Harrison Ford, el Han Solo de 'Star Wars', és el protagonista del 'Rar'

En un hotel de París segresten la seva esposa i ell no parla francès i no sap què fer, ni a qui demanar ajuda. De sobte apareix la parisenca liberal amb minifaldilla, que Polanski ens descobreix per embolicar encara més la troca i temptar el nostre vulnerable i tímid nord-americà, que va d’una banda a l’altra patinant entre llambordes i Citroëns.
Canviem de pel·lícula. Tots sabem que no és l’assassí, però ningú el creu. Fuig, es deixa barba i controla que no el segueixin, mentre ell segueix algú. Sap qui és el culpable, però no ho pot demostrar. Denominador comú: es tracta d’una persona qualsevol en una situació injusta, que el sobrepassa.
Reconeixem la mirada desesperada, el rostre trasbalsat. També hi ha alguna cosa de ridiculesa, de mala sort, que ens fa el personatge entranyable, i fins i tot graciós però sense arribar al punt murri del Cary Grant de 'Perseguit per la mort', que t’allunya del drama real.
Ford ens captiva en aquesta sèrie de pel·lícules, 'Frenètic', 'El fugitiu' i 'Presumpte innocent', fins al punt que no sabem quina és quina, però també ens aporta altres registres, com en la inoblidable 'Blade runner', on és un tipus seriós i fred sense cap fissura. O a 'Indiana Jones' fent d’heroi de còmic, en una barreja de James Bond i arqueòleg divertit, que combina coneixements amb destresa. Totes aquestes variants les trobem avui al 'Rar', en un desplegament cinematogràfic que dediquem molt especialment als amants incondicionals de 'Star Wars'.