EDITORIAL

Obre't, Sésam

L'actriu catalana Michelle Jenner és la protagonista del 'Rar'

Quan era molt petit demanava sempre als meus germans grans que em posessin un disc d’aquells petits, que era de color vermell, amb 'L’Alí Babà i els quaranta lladres'. Escoltar-lo era tota una aventura que t’imaginaves mentre el narrador l’interpretava amb la seva amplificada veu. “Obre’t, 'sesimi'..., i la porta no s’obria; obre’t, 'sosomo'..., i la porta no s’obria; obre’t, 'susumo' (desesperat plorant), i la porta no s’obria”. L’altre disc era 'El Patufet', de color blau, m’encantava. La veu la posava un mític de la ràdio i el doblatge, l’Isidre Sola, i t’explicava com el Patufet desapareixia, i tothom el buscava: “Patufet, on ets?” “A la panxa del bou, on no hi neva ni plou”. Tot bastant acollonidor, ho he d’admetre.
Molts anys més tard, vaig conèixer una noia a l’escola i ens vam fer força amics. El cas és que un dia vaig anar a casa seva i en el moment que em va presentar el seu pare em vaig adonar que era la veu del conte del Patufet. Vaig quedar-me en estat de xoc durant uns segons. Era l’autèntic Isidre Sola. Són aquests tipus de veus que, diguin el que diguin, sembla important, intel·ligent, irònic, seductor, sincer, tendre... vaja, l’efecte que els doni la gana. De fet, crec que certs grans actors estrangers han tingut la sort de comptar amb grans veus de doblatge. Així i tot no sóc gens partidari del doblatge. Sí, m’agraden molt les veus, les aprecio i les gaudeixo, però vull sentir la veu original. Encara que moltes vegades no sigui tan bona.
Avui Michelle Jenner ens acompanya i amb ella reconeixem que la seva veu de dobladora, la seva capacitat interpretativa i un físic amb un punt de misteri han aconseguit crear uns personatges que et porten allà on volen. Sense anar més lluny ja se li han obert (“Sèsam”) les portes al gran cinema i Almodóvar l’ha fitxat per a la seva pròxima pel·lícula. Estava cantat. I així, acompanyats de l’encisadora mirada de la Michelle i una dicció i to de veu immillorables, hem anat dibuixant el 'Rar', que ens porta d’Atacama a Harry Potter i d’Audrey Hepburn al Luz de Gas.