EDITORIAL

Montalbano

Manuel Vázquez Montalbán protagonitza el 'Rar' d'aquest diumenge 18 d'octubre

Sento una especial tristesa davant de certes morts i especialment davant de com es produeixen i més si el fatal desenllaç té lloc estant lluny de casa, enmig de gent desconeguda. Vázquez Montalbán va abandonar el món en un lloc tan impersonal com un aeroport. Tothom és educat, amable, tot està bé, però en el fons això mateix ho fa duríssim i fred. Tanta cura, tantes atencions i al final res, tu sol, allà a la quinta forca, sense que els que realment t’estimen ho sàpiguen o puguin fer res.
Daniel Vázquez Sallés ens obsequia avui amb un text en què parla del seu pare, de com era, de la seva relació. És una petita joia que val molt la pena.
Les línies que uneixen dues persones són privades, íntimes. L’amistat entre Montalbán i Camilleri, l’escriptor més llegit d’Itàlia, va donar bons moments, tot sovint al voltant d’una taula. Fruit d’aquesta amistat, l’escriptor sicilià va batejar amb el nom de comissari Montalbano un personatge de ficció que molts probablement coneixen més per la televisió que no pas pels llibres. El 'Rar' ha tingut el privilegi que Andrea Camilleri ens rebés a casa seva. I, tot i que estava convalescent d’una operació important, va dedicar una bona estona a rememorar la seva relació amb Manolo Vázquez Montalbán alhora que ens va deixar endinsar en la personalitat d’un dels grans de la literatura europea, autor d’'Una escletxa de llum' o de la punyent 'Un dissabte amb els amics'. L’oportunitat de retre homenatge a Montalbán amb una entrevista exclusiva amb Camilleri era única, no la volíem deixar escapar, i funciona com a pilar de les planes que tot seguit veureu. L’univers Montalbán és d’allò més sucós, la seva forma de vida així ho expressava. Des de la poesia, la política, el periodisme o la gastronomia. Així ens va molt bé visitar per separat el Raval, Bangkok i les màfies sicilianes i recrear-nos tot d’una amb l’article de David Vidal, amb un relat fet a mida.