SUCCESSIÓ A LA CASA REIAL

Mas: missió de només tres hores als EUA per començar amb bon peu amb Felip VI

El president fa una visita llampec a Carolina del Nord per poder ser a la coronació del nou monarca

Les presses de la Zarzuela per proclamar Felip de Borbó com a nou rei d’Espanya aquest dijous a Madrid han forçat Artur Mas a esborrar de l’agenda pràcticament tot el periple que tenia planejat per a aquesta setmana als Estats Units. Un viatge que feia sis mesos que el seu equip estava preparant i que, finalment, quedarà reduït a una visita llampec a l’estat de Carolina del Nord.

Mas aterra aquesta nit a la ciutat de Raleigh, on demà mantindrà una breu reunió a les 9.45 del matí (hora local) amb el governador Patrick McCrory. Un quart d’hora més tard presidirà l’acte d’inauguració de la nova planta de fraccionament de plasma de la multinacional farmacèutica Grifols a Clayton. El president de la companyia, Víctor Grífols, va donar suport explícit al procés sobiranista davant Mas. I a les dotze del migdia es trobarà amb el president del Senat de Carolina del Nord, Phil Berger. Fins aquí l’agenda oficial del president de la Generalitat, que poc després agafarà l’avió per arribar a la coronació de Felip VI.

L’assistència de Mas a l’acte solemne de dijous en què Felip heretarà formalment el tron de Joan Carles li permet esquivar una nova topada institucional amb la casa reial i estalviar-se una allau de retrets dels sectors polítics i mediàtics més afins a la monarquia, després que aquests mateixos sectors hagin carregat contra CiU per la seva abstenció a la llei d’abdicació que ha de donar empara legal al relleu reial.

Protagonisme universitari

Tanmateix, el gest de “respecte institucional” cap a Felip VI (com va definir-ho el mateix Mas en decidir escurçar el seu viatge) li impedirà capitanejar la delegació catalana que, des de Raleigh, es desplaçarà demà a la tarda (i fins dissabte) a Califòrnia, per lligar acords relacionats amb el món universitari i la recerca científica. De fet estava prevista una conferència davant acadèmics a la presitigiosa Universitat de Berkeley. Seran els consellers Andreu Mas-Colell (Economia i Coneixement), Felip Puig (Empresa i Ocupació)i Josep Maria Pelegrí (Agricultura) els que encapçalaran, doncs, una missió amb presència de directius d’una quarantena d’empreses catalanes vinculades a dos sectors: els mòbils i el turisme.

L’objectiu principal és bastir ponts de col·laboració universitària i trobar aliats en l’àmbit de la recerca. Dimecres, a Oakland, se subscriurà un acord entre els sistemes universitaris de Catalunya i Califòrnia, que basa bona part del seu prestigi en l’impuls de grups de recerca que han originat empreses capdavanteres en telecomunicacions, biotecnologia, informàtica i semiconductors. La Generalitat vol aprofitar aquesta experiència en la creació d’empreses de base científica i estudiar el seu sistema de fons de capital risc per a aquests projectes.

La Universitat de Califòrnia (que forma part del sistema d’educació pública i que està integrada per un total de deu campus, entre els quals el de Berkeley) acull prop de 240.000 alumnes i d’allà han sortit una seixantena de premis Nobel, sobretot circumscrits a les disciplines de física, química, medicina i economia.

En el programa de la delegació catalana també s’inclou la intervenció de Mas-Colell al plenari del Senat de Califòrnia, la presentació d’un projecte de recerca de Codorníu i el Govern sobre l’ús de l’aigua en el reg de la vinya i un acte al Sunset Boulevard de Los Angeles titulat Hollywood/Barcelona, una porta oberta a la creativitat i la indústria.

La missió a Califòrnia, centrada en el món de la ciència, lliga amb les visites precedents a Massachusetts (juny del 2012) i Israel (novembre del 2013). L’última delegació encapçalada per Mas (molt enfocada en les inversions empresarials) va recórrer l’Índia a finals de l’any passat. Aquest cop haurà de confiar la representació a tres consellers.