20/06/2015

CDC i Unió mantindran el grup a Madrid però actuaran per separat

2 min
Josep Sánchez Llibre, d’Unió, al costat de Pere Macias, de Convergència, en una imatge d’arxiu al Congrés de Diputats.

BarcelonaLa “separació amistosa” de què parlava dijous Artur Mas per resumir el procés de trencament de CiU prendrà cos també als grups parlamentaris de la federació nacionalista al Congrés i al Senat. Ahir els diputats i senadors de CDC a Madrid van reunir-se a Barcelona amb el coordinador general del partit, Josep Rull, i el vice secretari general de coordinació institucional, Lluís Corominas, per ultimar l’estratègia. Inicialment hi havia sobre la taula la possibilitat de visualitzar el divorci creant dos nous grups a cada cambra. Els reglaments parlamentaris, però, no admeten aquesta hipòtesi, de manera que convergents i democristians estan abocats a compartir grup fins al final de la legislatura, tot i que de facto actuaran per separat.

Una altra de les idees sospesades per CDC era fer valer el seu pes -al Congrés hi ha 10 diputats de Convergència i 6 d’Unió, mentre que al Senat la desproporció és encara superior: 10 a 3- per desplaçar els democristians al mixt. Però això no serà possible sense el consentiment d’Unió. La solució triada en la reunió d’ahir, segons fonts convergents, reprodueix la fórmula que ja apliquen IU i ICV al grup de l’Esquerra Plural: compartir un mateix paraigua parlamentari però sense deixar d’actuar amb plena autonomia. Això implicarà per exemple repartir els temps d’intervenció i la tramitació d’iniciatives legislatives. Cada partit disposarà del seu portaveu: Josep A. Duran i Lleida serà la veu d’Unió al Congrés i Pere Macias, ara portaveu adjunt de CiU, representarà Convergència.

En l’àmbit municipal, d’acord

Serà una convivència incòmoda però forçada per les circumstàncies, fins que acabi la legislatura, d’aquí mig any. L’últim que desitja ara Convergència és que sembli que els seus diputats a Madrid segueixen sota l’ègida de Duran. Rull va subratllar que cal “visualitzar que hi ha dos projectes diferents”. Els detalls els hauran de pactar amb els democristians abans dels plens de dimarts. De les converses, per part de CDC, se n’encarregaran els seus caps visibles al Congrés, Pere Macias, i al Senat, Josep Lluís Cleries. No sembla que Unió hi vulgui posar pegues. Ahir la portaveu democristiana i diputada al Congrés, Montse Surroca, apostava per partir el grup.

En l’àmbit supramunicipal CDC i UDC ja han tancat acords. A més de la Diputació de Tarragona, pactada amb el PSC, ahir van acordar el repartiment de diputats provincials i consells comarcals a Lleida.

Mentrestant, ahir a la tarda Duran es reunia amb Mas al Palau de la Generalitat. Era la primera trobada des que va precipitar-se el trencament de CiU, un procés en el qual Mas ha tingut com a interlocutors Ramon Espadaler i Joana Ortega, però no Duran. La reunió d’ahir, demanada per Duran, va ser segons fonts nacionalistes un “comiat de cortesia”. La seva relació està esberlada de fa temps. I l’horitzó del 27-S encara pot aprofundir les ferides.

La Moncloa pren partit pel democristià

“Els projectes de ruptura acaben generant processos d’aquesta naturalesa”. Aquesta va ser la conclusió de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, sobre el trencament a CiU, del qual va responsabilitzar implícitament el president de la Generalitat, Artur Mas. En canvi, la número 2 del govern espanyol es va limitar a dir que “respecta” la decisió d’Unió d’abandonar el Govern. Santamaría va instar Mas a “reflexionar” sobre la manera com està portant a terme la seva “tasca”.

stats