VIATGE OFICIAL ALS ESTATS UNITS
Misc 19/06/2014

Catalunya-Califòrnia: germanor posada al dia amb les universitats com a motor

Mas-Colell firma un acord per revitalitzar la col·laboració universitària entre els dos territoris

i
Roger Mateos
3 min
ACORD PEL CONEIXEMENT  El conseller Andreu Mas-Colell amb  la vicepresidenta executiva del sistema universitari de Califòrnia, Aimée Dorr.

Enviat Especial / A OaklandA finals d’abril del 1986 Jordi Pujol va aterrar a Los Angeles. La visita s’enquadrava dins del viatge oficial del llavors president de la Generalitat a les principals ciutats dels Estats Units, a la recerca d’inversors nord-americans. Però l’estada de Pujol a la Costa Oest va donar fruits més enllà de l’economia: a proposta del Senat californià, va firmar-se un document d’agermanament, California-Catalonia sister state relationship, que va encendre l’espurna d’unes relacions especialment estretes en la recerca universitària.

Tres dècades després, la Generalitat vol actualitzar aquesta col·laboració amb un nou viatge oficial. Aquest cop la delegació catalana no l’encapçala el president de la Generalitat -Artur Mas ha hagut de cancel·lar el seu periple californià per poder assistir avui a la coronació de Felip VI a Madrid- sinó tres dels seus consellers: Andreu Mas-Colell (Economia i Coneixement), Felip Puig (Empresa i Ocupació) i Josep Maria Pelegrí (Agricultura). “Tenim més de vint anys de relació de germanor amb l’estat de Califòrnia. Aquell impuls inicial va donar molts resultats, però les relacions institucionals s’havien esllanguit una mica, i ara les venim a revifar”, explicava ahir Mas-Colell, que durant els anys setanta i vuitanta va impartir lliçons d’economia al campus universitari de Berkeley i era allà quan Pujol va volar a Califòrnia.

El viatge combina trobades institucionals amb actes empresarials i sobretot encaixades de mans amb el món universitari. Mas-Colell va visitar ahir a Oakland la seu administrativa de la Universitat de Califòrnia, un gegant de l’educació pública integrat per deu campus, entre els quals els prestigiosos Berkeley i Irvine, i un total de 240.000 alumnes. De les seves aules n’han sortit una seixantena de premis Nobel en física, química, medicina i economia. De la visita a Oakland en va sortir un acord entre els sistemes universitaris de Califòrnia i Catalunya, un conveni marc que empararà altres protocols més concrets.

Importar el model de Berkeley

El primer es materialitzarà avui: es tracta d’un acord amb Berkeley per importar a Catalunya la seva experiència a aplicar el coneixement científic que es genera en l’àmbit universitari al món de l’empresa privada. La National Science Foundation desenvolupa des del 2011 un programa de formació per a científics emprenedors. Berkeley s’encarrega de coordinar-lo a la Costa Oest dels Estats Units i ara l’exportarà a Catalunya. El conveni firmat amb Berkeley també implica intercanvi de professorat i programació de conferències acadèmiques.

Demà el conseller d’Economia firmarà un conveni amb el campus d’Irvine, per reforçar-ne la cooperació. La relació amb Irvine es remunta al 1995, quan l’empresari català i mecenes Pere Balsells (emigrat als Estats Units a mitjans del segle XX amb tan sols 18 anys) va suggerir a la Generalitat instaurar un programa de beques per a joves enginyers catalans interessats a ampliar estudis a Irvine. Des de llavors, ja se n’han beneficiat 138 becaris. La col·laboració s’estendrà també a la privada Universitat de Stanford, llavor del clúster tecnològic de Silicon Valley. Amb Stanford, la Generalitat actualitzarà un programa d’emprenedoria en el camp de la recerca biomèdica, que també ve de lluny.

Posats a buscar antecedents en les relacions històriques, només cal citar el programa d’estudis catalans Gaspar de Portolà, firmat als anys vuitanta i que deu el seu nom al soldat català que al segle XVIII va exercir de governador dels territoris californians. El Govern s’emmiralla ara en Califòrnia i intenta aferrar-se al seu model de recerca i desenvolupament tecnològic.

stats