16/04/2015

Crisi diplomàtica entre Veneçuela i Espanya pel desafiament de Maduro

2 min
El president veneçolà, Nicolás Maduro, va prometre una ofensiva diplomàtica per aturar els “abusos” de l’estat espanyol.

Barcelona“S’han acabat els teus abusos, Rajoy. A Veneçuela se la respecta, que ho sàpiga tot Espanya. En les pròximes hores anunciaré un conjunt de mesures i de decisions. Vostès s’ho han buscat”. Colèric, amenaçador, el president veneçolà, Nicolás Maduro, proclamava dimarts a la nit una ofensiva diplomàtica per respondre al que definia com una “agressió” espanyola: l’aprovació aquesta setmana al Congrés de Diputats d’una resolució a favor de la llibertat d’opositors veneçolans empresonats. “Que opinin de la seva mare, però que no opinin de Veneçuela”, etzibava Maduro des del seu programa de televisió En contacto con Maduro. El successor d’Hugo Chávez denunciava les “elits corruptes” que havien promogut la resolució, atribuïa al president del govern espanyol -“Rajoy, el rajao ”, va anomenar-lo- una actitud “racista” i advertia: “Estic preparat per lliurar la batalla contra Madrid”.

La primera resposta del govern de Mariano Rajoy va ser convocar a primera hora d’ahir l’ambaixador veneçolà a Madrid, Mario Ricardo Isea, per traslladar-li el seu malestar. Va rebre’l el director general per a Iberoamèrica, Pablo Gómez de Olea, que va voler deixar-li clar que el govern espanyol considera “intolerables” els “insults i amenaces” de Maduro. El representant veneçolà no va estar-s’hi gaire. Després de cinc minuts de reunió, cap a les 12.10 h del migdia, Isea va girar cua i va abandonar la seu del ministeri d’Afers Estrangers a Madrid.

Les relacions diplomàtiques entre Espanya i Veneçuela ja feia unes hores que s’anaven deteriorant per moments. Després del gest de l’executiu espanyol de citar l’ambaixador del país sud-americà, a Caracas van fer-los-ho pagar amb la mateixa moneda: les autoritats veneçolanes convocaven poc després l’ambaixador espanyol a Caracas, Antonio Pérez-Hernández y Torra.

“Respecti els drets humans”

Les repercussions d’aquest brusc deteriorament de les relacions entre els dos governs de seguida es van fer notar a les seus dels partits espanyols. El portaveu adjunt del PP al Congrés, Rafael Merino, va instar Maduro a “respectar els drets humans i a posar en llibertat persones que no han fet res i que han sigut elegides pels ciutadans”. Es referia, per exemple, a l’alcalde metropolità de Caracas, Antonio Ledezma, un dels opositors que es mencionaven en la iniciativa aprovada al Congrés. El PSOE, a través de Trinidad Jiménez, va considerar “absolutament inacceptables” les declaracions del president veneçolà i va fer pinya amb l’executiu de Rajoy en la seva decisió de citar l’ambaixador del govern bolivarià per deixar-li constància del malestar espanyol.

La crisi diplomàtica pot agreujar-se encara més quan Maduro reveli el paquet de mesures que està preparant per posar fi als “abusos” de l’estat espanyol.

stats