04/03/2015

Duran enerva el Govern en carregar contra el seu òrgan diplomàtic

2 min
Josep Antoni Duran i Lleida va carregar ahir contra el jutge suspès Santiago Vidal.

BarcelonaEn vigílies del debat intern que viurà Unió en els pròxims mesos per determinar si assumeix -com preveu fer Convergència- un full de ruta independentista per a les eleccions del 27-S, Josep Antoni Duran i Lleida va protagonitzar ahir una nova topada amb l’equip i l’estratègia d’Artur Mas. Amb la polèmica suspensió del jutge Santiago Vidal com a teló de fons, el líder d’Unió va carregar contra el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), òrgan relacionat directament amb la conselleria de la Presidència, que pilota Francesc Homs i que aglutina les rellevants competències en acció exterior, que en aquest cas s’encarrega de la diplomàcia pública.

En un apunt al seu blog, Duran va fer-se ressò d’un article a El País del catedràtic de dret constitucional de la UAB Enric Fossas, exdirector de l’Institut d’Estudis Autonòmics amb l’últim govern Pujol i que el 2009 va ser nomenat pel tripartit, a proposta d’ERC, pel Consell de Garanties Estatutàries. Fossas deplorava que el Diplocat, a través del “pamflet” que difon en anglès, elevés a “primer gran titular” la presentació del projecte de Constitució del jutge Vidal. Duran va subscriure els comentaris de Fossas i va alertar que Vidal posa en evidència “la seva manca de respecte a la imparcialitat” com a jutge. “Vidal i, no cal ni dir-ho, el Diplocat, del qual he discrepat des del primer dia, fan mal als que desitgen legítimament la independència i volen un reconeixement internacional de les aspiracions d’una part de Catalunya”, va reblar Duran, president de la comissió d’exteriors del Congrés espanyol.

Les seves consideracions no van caure gens bé a Presidència. Quan Homs va comparèixer al migdia per explicar els acords de Govern, ja duia preparada la resposta. Homs va deixar clar que ni ell ni el conjunt de consellers comparteixen les crítiques i va destacar que el patronat de Diplocat -integrat pel Govern, ajuntaments, diputacions, universitats, sindicats i patronals- va avalar el 10 de desembre la feina “francament positiva” de l’ens dirigit per Albert Royo, que ha organitzat seminaris sobre el procés català a 15 països, ha convidat 95 personalitats de fora a conèixer Catalunya i s’ha explicat en la premsa internacional.

Un dels membres del consell executiu de Diplocat és el director general de Relacions Exteriors, Iban Rabasa, d’Unió. Fonts democristianes van explicar a l’ARA que les reunions del consell executiu són “esporàdiques” i és Royo qui controla l’òrgan. Les paraules de Duran, però, no han de suposar que Rabasa dimiteixi del seu paper a Diplocat.

El “llibre negre” de l’Estat

D’altra banda, Homs va anunciar ahir que el Govern elaborarà un “llibre negre” de la recentralització a Espanya, per denunciar “el degoteig” de decisions que afecten l’autogovern. El govern espanyol, va denunciar, sembla promoure una “olimpíada del no”.

stats