19/02/2015

Junqueras tempteja de nou Mas perquè aculli ERC al Govern

3 min
Oriol Junqueras vol que ERC garanteixi des de dins del Govern el desplegament de les estructures d’estat bàsiques.

Barcelona“ERC no només està disposada a ajudar, sinó que vol ajudar des de les màximes responsabilitats institucionals possibles”. En l’inici de la sessió plenària d’ahir al Parlament, Oriol Junqueras va tornar a posar sobre la taula el seu emplaçament a Artur Mas perquè incorpori els republicans al seu govern en el tram final de la legislatura. El president d’ERC ja ho havia suggerit el 16 de setembre, durant el debat de política general, en ple refredament de les relacions amb Mas. Llavors, Junqueras ho plantejava com l’única manera que l’executiu no es fes enrere en la convocatòria d’una consulta d’autodeterminació, digués el que digués el Tribunal Constitucional. En els últims cinc mesos, les relacions CiU-ERC han patit nous sotracs. I darrere l’oferiment d’ahir de Junqueras s’hi entreveia un missatge implícit: només amb els republicans al Govern es pot garantir el desplegament d’estructures d’estat clau, com la Hisenda pròpia o la Seguretat Social catalana.

La crida de Junqueras arribava l’endemà que el president de la Generalitat hagués anunciat els nomenaments d’una comissionada per a la transparència, Núria Bassols, i d’un comissionat per a la transició nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, que té l’encàrrec de coordinar la construcció d’aquestes estructures d’estat. Junqueras, però, no veu prou assegurat aquest desplegament amb l’organigrama actual i, per això, va recordar que ERC “vol formar part” del Govern. “Ens sembla que la nostra aportació pot ser molt rellevant per garantir aquestes estructures”, va deixar caure.

A l’espera dels experts d’ERC

Mas va esquivar l’oferiment. En la seva compareixença del dia abans ja havia tancat la porta a remodelar el Govern en els set mesos que queden de legislatura. I ahir va recordar que va ser ERC qui, després de les eleccions del 2012, es va negar a tenir consellers i va limitar-se a assegurar un suport extern a l’executiu. Des de llavors, segons va destacar el president, s’ha fet “un munt de feina i ara es tracta d’acabar-la”. El que sí que es va mostrar disposat a fer Mas, tal com va acordar amb Junqueras fa tot just un mes, és a incorporar els experts que proposin els republicans en algunes àrees de la Generalitat relacionades amb el procés sobiranista. “El meu compromís és complir els acords recents amb vostès, perquè aquesta feina la puguem fer conjuntament”, va assenyalar.

Una de les estructures neuràlgiques per preparar el terreny per a un estat independent va ser objecte de debat al Parlament. El projecte de llei que ha de facilitar l’arribada a la Generalitat d’especialistes tributaris d’altres administracions va superar ahir el primer tràmit, només amb l’oposició del PP i Ciutadans. El projecte, que preveu vies més automàtiques perquè funcionaris de l’Estat experts en la matèria aterrin a la Hisenda catalana, es tramitarà d’urgència perquè pugui ser aprovat abans de l’estiu.

Mentrestant, el Consell Assessor per a la Transició Nacional, presidit per Viver i Pi-Sunyer, ha elaborat un document en què planteja 156 mesures per accelerar les estructures d’estat, segons va informar 8TV. Fins a 106 s’haurien de dur a terme abans del 15 de juliol. Justament el disseny orgànic de la Hisenda pròpia i l’arribada d’especialistes es considera urgent. També ho és la creació d’un banc central català. El document suggereix que es redacti una Constitució provisional durant aquest semestre. Tot això, a pocs mesos de les eleccions del 27-S, que mesuraran els suports al procés.

El president dinarà amb Rajoy i Valls en l’estrena de la MAT

Artur Mas va desvelar ahir la incògnita sobre si acompanyarà o no Mariano Rajoy i Manuel Valls divendres a Peralada, després de la inauguració de la línia de molt alta tensió (MAT). Tot i que està convidat per la Moncloa, el president de la Generalitat no acudirà a l’acte d’inauguració al matí a Montesquiu d’Albera (França), perquè vol estar present, a Barcelona, a la commemoració del centenari del servei de biblioteques de Catalunya. De fet, el mateix Mas ja havia advertit dimarts que la inauguració se solapava amb un acte previst a la seva agenda. Però després d’aquest compromís, ja al migdia, sí que es desplaçarà fins a Peralada per assistir al dinar d’autoritats -on també havia sigut convidat- amb el president del govern espanyol i el primer ministre francès.

stats