REFORMA FISCAL LES REACCIONS
Efímers Tema del dia 21/06/2014

Mas-Colell tem un nou ofec dels serveis socials

Acusa Montoro d’obviar les urgències en benestar i alerta: “Els números no encaixen”

i
Roger Mateos
3 min

Enviat Especial / a Los AngelesLa reforma fiscal anunciada ahir pel govern espanyol no ha agradat al departament d’Economia de la Generalitat. A l’espera de saber els detalls del projecte validat ahir al consell de ministres, les seves línies mestres ja han posat en guàrdia el conseller del ram, Andreu Mas-Colell, que tem que la iniciativa compliqui encara més la sostenibilitat de l’estat del benestar, el pes del qual recau en bona mesura en les autonomies.

Mas-Colell es va assabentar de l’abast de la reforma a Los Angeles, en l’última jornada del viatge oficial que ha fet aquesta setmana a Califòrnia. Tot i que va mesurar la seva reacció (va dir que examinaria amb calma el que planteja el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro), ja va deixar clara la seva incomoditat amb una primera constatació: aquesta reforma fiscal no s’ha fet pensant a resoldre el finançament dels serveis de l’estat del benestar.

Només per aquest motiu, va subratllar, la iniciativa de l’executiu central ja es pot considerar “imperfecta” i “desequilibrada”. El seu diagnòstic coincideix amb el de Montoro en un aspecte: el sistema fiscal espanyol manté uns tipus impositius “molt elevats, poc raonables, extrems” en alguns casos, però en canvi la màquina recaptatòria de l’Estat no és capaç de traduir-ho en uns ingressos suficients per resoldre “dos problemes molt profunds”: el dèficit fiscal i el finançament dels serveis de l’estat del benestar.

Partint d’aquesta base, segons el conseller, la reforma fiscal hauria de trobar solució a aquestes problemes, i no ho fa. Mas-Colell té la sensació que “aquests no han sigut els temes centrals” a l’hora de planificar la reforma. I això el porta a llançar un advertiment a Montoro: “Els números no encaixen”. “Una reforma fiscal que no tingui en compte com a tema fonamental el finançament dels serveis públics no és seriosa”, va dir.

Les autonomies, sota pressió

Les primeres que tenen motius per posar-se a tremolar amb aquesta reforma són, a parer del titular d’Economia, les comunitats autònomes (responsables del gruix de la despesa en sanitat, educació i serveis socials), perquè no es garanteix una millora del finançament autonòmic. Mas-Colell no va voler avançar si la Generalitat també mourà fitxa per tocar a la baixa alguns tipus de l’IRPF. És “un tema menor”, va objectar, perquè el gruix dels ingressos de la Generalitat no provenen de la recaptació d’aquest impost sinó del sistema de finançament, és a dir, dels diners que redistribueix Madrid.

“El que hem de saber és quants diners tindrem a través del sistema de finançament, i ja hem dit que no abaixarem la despesa. Per tant, l’únic que es pot plantejar és un augment d’ingressos”, va insistir. Pel conseller, “les autonomies han de rebre una quantitat substancial de nous recursos”, perquè, si no, no poden “aguantar la qualitat i l’extensió dels serveis de l’estat del benestar”.

Les valoracions de Mas-Colell sobre el nou projecte fiscal espanyol van arribar després que participés en una trobada a Los Angeles amb emprenedors catalans i representants de la cambra de comerç d’aquesta metròpoli californiana. L’objectiu de la jornada era exposar els atractius de Catalunya com a destinació d’inversions i promoure els vincles empresarials entre firmes catalanes i nord-americanes. Més tard, Mas-Colell es va desplaçar fins a la Universitat d’Irvine per firmar un nou acord de col·laboració, en aquest cas per ampliar el programa de beques Balsells, per facilitar l’estada de joves enginyers catalans de la UPC al campus d’Irvine.

Puig preveu vols a San Francisco

Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va posar fi al seu periple a Califòrnia explicant les gestions que hi ha en marxa per fer possible un vol directe regular entre Barcelona i San Francisco. Serà una realitat “ben aviat”, va assegurar, sempre que el model “centralitzat” espanyol de gestió aeroportuària “no ho impedeixi”.

stats