El Pacte Nacional assumeix el procés amb el Govern

Mas no traspassarà la responsabilitat del 9-N, però les entitats se’n faran solidàries

Equilibris semàntics per esquivar el cop de destral de la justícia espanyola sense malmetre la recomposta unitat pel 9-N. El Govern no pensa delegar el timó del procés participatiu a les més de 3.000 entitats que integren el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, com li exigeixen a Madrid. Però la plataforma que coordina el democristià Joan Rigol, que es reuneix avui a les onze del matí a l’auditori del Parlament, sí que s’hi posarà al costat, se’n farà solidària.

En els últims dies, Rigol havia deixat entreveure que, per evitar comprometre judicialment el Govern, el Pacte Nacional podria assumir el paper de paraigua civil del 9-N. Amb el procés participatiu suspès per decisió del Tribunal Constitucional (TC) i amb l’executiu de Mariano Rajoy advertint cada dia a la Generalitat que n’aturi tots els preparatius, aquesta era una opció per mantenir la votació sense abocar cap conselleria a assumir riscos judicials. Però la idea de desviar la responsabilitat cap a les entitats no era ben vista ni pels socis de CiU en el bloc sobiranista (ERC, ICV-EUiA i la CUP) ni per les promotores de la campanya Ara és l’hora -l’ANC i Òmnium Cultural-, que consideraven que ara és Artur Mas qui ha de liderar aquest procés fins al final.

Fonts nacionalistes asseguraven ahir a l’ARA que “no se cedeix res a ningú”. El Govern continuarà donant empara institucional a la votació malgrat les pressions de Madrid perquè traspassi la responsabilitat a la societat civil i rebaixi al màxim el rang de la convocatòria. Ahir al matí el coordinador general de CDC, Josep Rull, remarcava que el 9 de novembre “hi haurà urnes i aquestes urnes les posarà el Govern”. Segons Rull, l’executiu que encapçala Mas “assumirà totes les responsabilitats” del procés. Ja al vespre, en una xerrada organitzada per la Fundació CatDem, Rull posava en relleu que el procés participatiu “no és un acte de transgressió, insubmissió o desobediència, sinó un acte de normalitat democràtica”.

Tot l’operatiu desplegat per poder votar diumenge està enllestit i el Govern ja no se n’apartarà. Però sí que rebrà el suport del fòrum que presideix Rigol. Ahir, en declaracions a 8TV, Rigol va avançar quin serà l’objectiu de la trobada d’aquest matí: “Donarem suport al Govern i ens farem solidaris tots plegats d’aquest procés que arriba fins al 9 de novembre”. No es tracta que el Pacte Nacional es posi al capdavant del procés, sinó que “l’assumeixi conjuntament amb el Govern”.

Nou document de consens

De la reunió d’avui en sortirà un document unitari, en què tampoc es parla d’assumir el pes de la convocatòria de diumenge per descarregar de responsabilitats la Generalitat. Rigol n’ha consensuat els continguts, en els últims dies, amb les forces del dret a decidir, que no preveuen que Mas -que també assistirà a la trobada al Parlament- delegui el 9-N a aquestes altures. De fet, les entitats civils no han rebut cap indicació perquè se’n facin càrrec.

Segons fonts coneixedores de les converses, el document emparaulat que s’aprovarà avui fa una crida a la participació, com a exercici de la “llibertat d’expressió”, amb “civisme”, “respecte a la pluralitat” i sentit democràtic. Serà el segon document que emeti el Pacte pel Dret a Decidir en un termini de dues setmanes. En el text acordat el 24 d’octubre, les entitats es van comprometre a fer un esforç conjunt per promoure una “gran mobilització” pel 9-N. Falten només dos dies per veure’n els resultats.