02/04/2015

Rajoy convoca la plana major del PP per revisar estratègies i calmar els ‘barons’

3 min
SOTA PRESSIÓ 
 Mariano Rajoy veu com els seus barons li exigeixen un canvi de rumb.

BarcelonaL’angoixa pel declivi del PP a les enquestes -i també a les urnes en el cas de les eleccions andaluses recents- ha convertit el principal partit espanyol en una olla a pressió. El nerviosisme dels barons territorials que se la juguen a les municipals i autonòmiques del 24 de maig ha obligat Mariano Rajoy a moure’s per evitar una crisi interna en vigílies electorals. Poc amic dels canvis de rumb sobtats, el president del govern espanyol pretenia que la patacada andalusa s’acabés digerint sense haver de prendre cap mesura concreta, sense ni tan sols fer autocrítica per la dolorosa fuga de vots. Però eren massa les veus dins el partit que li exigien un cop de puny sobre la taula per, almenys, revitalitzar la política comunicativa dels populars. Forçat per les circumstàncies, Rajoy sembla ara disposat a assumir algun retoc estratègic.

L’abast dels canvis es mesurarà dimarts que ve. Just després del parèntesi de Setmana Santa, Rajoy reunirà la plana major del PP per analitzar l’estratègia a seguir en les conteses electorals a l’horitzó, incloses les generals de finals d’any. A la reunió hi estan convocats els membres de la cúpula del PP, tots els diputats i senadors, els presidents autonòmics i els màxims responsables del partit a cada província. Tots ells componen la junta directiva nacional del PP, que no es reunia des de feia dos anys. Rajoy ja va dir dimarts que no es tancava a “corregir el que calgui corregir”. Però considera que el que cal és, sobretot, convèncer la ciutadania que les reformes estructurals del seu govern estan propiciant una remuntada econòmica.

Inquietud entre els ‘barons’

El diagnòstic de bona part dels quadres del partit és que la política comunicativa fa aigües. Dimecres el president valencià, Alberto Fabra, no es va mossegar la llengua: “Al PP no sabem explicar el que fem”, va etzibar a Ràdio Nacional. En un sentit semblant es va expressar el president de la Junta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo: “Quan un govern fa les coses millor de com les explica és evident que té un problema d’explicació i comunicació”.

Qui en té la culpa? La vicepresidenta de l’executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, és qui s’encarrega de la línia comunicativa de la Moncloa, però els missatges que transmet el partit són responsabilitat de la seva secretària general, una María Dolores de Cospedal cada cop més qüestionada. Molts dels seus coreligionaris entenen que el lloc que ocupa en l’escalafó del PP -és la número dos, només per darrere de Rajoy-és incompatible amb el càrrec de presidenta de Castella-la Manxa, que pretén revalidar a finals de maig. Aquesta setmana, Cospedal s’ha limitat a dir que no se sent en el punt de mira i s’ha reivindicat: “Qui ha hagut de fer de portaveu en els moments més difícils que ha viscut aquest partit he sigut jo”, destacava dilluns, mentre marcava deliberadament distàncies amb el patró comunicatiu del govern. Les relacions entre ella i Sáenz de Santamaría no passen pel millor moment.

Quines banderes enarborarà el PP per mirar de refer-se als sondejos? Al marge d’empescar-se alguna fórmula per intentar que cali el seu optimisme econòmic, els populars poden fer revifar el discurs bel·ligerant contra el sobiranisme, ara que CDC i ERC han detallat el seu pla per a la desconnexió d’Espanya. I un altre dels aspectes que hauran de polir són les referències a Ciutadans. En veure com esdevenia una amenaça electoral a tenir en compte, alguns dirigents del PP van recórrer a l’estirabot anticatalà per intentar desacreditar Albert Rivera. Un error de càlcul que ha permès al líder de Ciutadans cobrar notorietat. El ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, admetia ahir a Efe l’“error” d’haver “menyspreat l’adversari” i estenia la mà a Ciutadans, amb qui creu que s’hi pot pactar “si vol jugar al centre polític”. El somni de Rivera de ser partit frontissa a Espanya guanya versemblança.

stats