31/05/2015

Rajoy blasma el 27-S per generar inestabilitat en plena recuperació

3 min
Rajoy blasma el 27-S per generar inestabilitat en plena recuperació La “injustícia” de no tenir AVE a Galícia

SitgesL’auditori semblava propici per a un gest de complicitat amb els que reclamen un acostament Catalunya-Espanya. Mariano Rajoy assistia per dotzena vegada a les jornades que anualment organitza a Sitges el Cercle d’Economia, que justament s’havia posicionat dies abans a favor d’emprendre “reformes polítiques” per evitar la trencadissa. Però el president del govern espanyol, escaldat encara pels resultats de les eleccions municipals i entestat a no furgar en debats espinosos a mig any de les generals, va estalviar-se qualsevol compromís que pogués alimentar les esperances dels partidaris d’una tercera via entre la independència i l’immobilisme.

Antón Costas, president del Cercle i amfitrió de les jornades que es van cloure ahir, va aplanar el terreny per mirar d’arrencar-li alguna picada d’ullet. Després de puntualitzar que l’anomenat “problema català” ha de ser considerat també com a “problema espanyol” i, per tant, uns i altres han de posar-hi tot l’enginy per procurar resoldre-ho, Costas va esmentar les reformes pendents del finançament autonòmic i de la Constitució. Rajoy va esquivar els grans titulars. Va limitar-se a recordar que les discussions sobre finançament -d’una “gran complexitat”, a causa dels interessos sovint contraposats de cada comunitat autònoma- han quedat postergades fins a l’any que ve. Va justificar, a més, el blindatge constitucional del concert econòmic basc i navarrès i va advertir que ni Catalunya ni cap altra comunitat pot “imposar” ara el model que més li convingui. Des de Twitter, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va respondre-li que la reforma del finançament de l’any vinent “és condició necessària, però no suficient per a la demanda de Catalunya”.

Rajoy no va acudir a la trobada d’ahir amb cap oferiment de futur a Catalunya. Tampoc va satisfer les crides del Cercle d’Economia a revisar la Constitució per millorar-hi l’encaix català. Tan sols va reiterar que segueix “disposat a parlar-ne”. Això sí, va reconèixer que hi ha “bons informes sobre la taula”, entre els quals un del Consell d’Estat encarregat pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero, en què s’abordava una possible reforma del Senat.

Però, més que formular ofertes, Rajoy pretenia ahir llançar un advertiment a Artur Mas, a qui va retreure l’avançament electoral previst per al 27 de setembre perquè genera “inestabilitat” en un moment de remuntada econòmica. “És un error fer-les el 27-S. No toquen. Ja s’han avançat dos cops i ara el que toca és consolidar la recuperació econòmica”, va assenyalar. Rajoy va queixar-se de les “decisions unilaterals” que “burlen la legalitat”.

El “martelleig” de la corrupció

A l’inici, Rajoy va fer una enumeració complaent dels símptomes de rellançament econòmic a Espanya. Va coronar-ho, però, amb una reflexió autocrítica pels resultats del 24-M. Rajoy va admetre que no pot sentir-se “satisfet” pel “retrocés significatiu” del PP a les urnes. És conscient que calen “canvis” per revertir la seva caiguda, que ha tingut lloc, a parer seu, per la corrupció i el “martelleig” -va dir- que n’han fet les televisions. Però el que no pensa modificar en cap cas és la política econòmica. Seria “un error monumental”, va alertar, acabar amb l’austeritat.

La “injustícia” de no tenir AVE a Galícia

En el torn de preguntes, Mariano Rajoy va haver de justificar les milionàries inversions en alta velocitat arreu de l’Estat. Lluny de qüestionar-les, va replicar que el que li sembla “injust” és que a hores d’ara territoris com Galícia i Bilbao encara no tinguin AVE. Tot i que va admetre que el corredor mediterrani és important, va raonar que la competitivitat no ha de ser l’únic criteri per decidir les infraestructures. Pel que fa a l’atur, va avançar que les dades actualitzades que es presentaran dimarts seran positives: “Ens endurem una gran alegria”. Per als pròxims quatre anys, l’objectiu és generar “almenys” dos milions de llocs de treball.

stats