DEBAT UNIONISTA

Els recels d’UPyD cap a C’s allunyen les opcions d’acord

Les negociacions entre UPyD i Ciutadans per intentar unir forces de cara al pròxim cicle electoral van camí de descarrilar. La sobtada roda de premsa del president de Ciutadans, Albert Rivera, dimarts passat, en què va fer pública una oferta del seu partit a UPyD per concórrer junts a les pròximes eleccions municipals i autonòmiques a tot l’Estat, ha causat malestar a la direcció que capitaneja Rosa Díez, perquè consideren que els seus interlocutors han “trencat” la dinàmica de les reunions discretes.

El 20 de novembre Díez i Rivera tornaran a veure’s, en un últim intent d’explorar les possibilitats de fer pinya electoral, però el malestar a les files d’UPyD està creixent i la perspectiva d’acord s’allunya. Segons fonts coneixedores de les converses, els equips negociadors dels dos partits han celebrat dues reunions discretes, una a Madrid i l’altra a Barcelona. A l’última, celebrada fa un parell de setmanes a Barcelona, hi van acudir Andrés Herzog i Ramon de Veciana (UPyD) i Jose María Espejo-Saavedra i Antonio Espinosa (C’s). A la trobada, segons les fonts consultades per l’ARA, els representants d’UPyD van exposar els seus recels en dos sentits: la “falta de transparència” de C’s i les seves amistats amb “cacics” locals de la resta de l’Estat.

Com a mostra de poca “transparència” a C’s, els negociadors d’UPyD van posar sobre la taula el fet que a la web del partit no apareixen els seus estatuts. A més, van fer-se ressò de les investigacions sobre corrupció com el cas de l’exdiputat al Parlament Jordi Cañas i el de l’exalcalde de Serranillos del Valle (Madrid) Antonio Sánchez Fernández, imputat arran de l’operació Púnica. Aquest cas enllaça amb l’altre gran retret contra C’s: l’estratègia d’expansió de la seva marca a tot l’Estat, buscant si cal aliances “sense escrúpols” amb “cacics” locals o regionals. A la llista de C’s a les últimes eleccions europees, per exemple, UPyD hi identifica fins a 12 noms d’altres formacions minoritàries. Antonio Sánchez Fernández hi va concórrer al número 22 de la candidatura en qualitat d’independent, malgrat pertànyer a un petit partit anomenat Unión Democrática Madrileña. UPyD ha detectat pactes similars amb almenys 16 grupuscles, com Compromiso por Gran Canaria, Unión por Leganés, Partido Regionalista de Castilla y León i Unión del Pueblo Extremeño.