Sallagosa homenatja Étienne Oliva

Ens toca a nosaltres reivindicar els artistes cerdans i posar-los al seu lloc

Ningú és profeta a la seva terra. En sentir el nom d' Étienne Oliva pocs cerdans sabrien explicar qui era i què feia aquest senyor. En el marc del trentè mercat de terrissaires de Sallagosa d'enguany, el consistori del municipi va organitzar un homenatge a un dels artistes cerdans més rellevants de finals del segle XIX i principis del segle XX. José Urrutia va presentar algunes dades sobre la vida i la formació d'aquest ceramista per poder posar en context les peces localitzades que es varen exposar al públic.

Però, qui era Étienne Oliva? Nascut a Sallagosa el 1843, Oliva va créixer en el si d'una família de rajolers, ceramistes i artistes. El seu tiet fou el cèlebre escultor Alexandre Oliva, també fill de Sallagosa i del qual s'exposen algunes obres al  Musée du Louvre. L'Étienne fou un home creatiu que desenvolupà la seva activitat professional com a ceramista al taller familiar de Sallagosa on produí àmfores i plats decoratius entre altres objectes. Els seus contemporanis en destacaven la tècnica i el coneixement científic que li van permetre aconseguir uns colors vius i un esmalt únic que ha perviscut intacte al llarg dels anys.

L'acte va reunir set plats decoratius i una plata. Objectes guardats al llarg dels anys en el si de les famílies cerdanes. Per unes hores aquestes obres d'Oliva van tornar a Sallagosa, localitat d'on van sortir fa més de cent anys. No deixa de ser emocionant pensar que potser en algun moment de la seva història aquests plats ja havien estat junts, potser al taller, potser durant la cocció.

Actes com aquest reivindiquen el nostre patrimoni local i permeten situar i reconèixer els nostres artistes. Oliva mereix un estudi aprofundit sobre la seva formació i la seva tècnica així com també un inventari i catalogació de les seves obres, ja que la fragilitat del tipus d'objectes que produïa fa que sigui fàcil que es perdin.  Cal que els cerdans siguem capaços de reconèixer un Oliva quan el veiem i que puguem valorar-ne la seva creativitat. Ens toca a nosaltres reivindicar els artistes cerdans i posar-los al seu lloc en el marc de la història de l'art de la nostra comarca. Ara ja ho sabeu, només cal que esteu atents, ja que potser en alguna de les vostres parets teniu una ceràmica signada E. Oliva.