Publicitat
Publicitat

TEATRE

Actors que porten el teatre napolità a la sang

'Dolore sotto chiave', d'Eduardo de Filippo. Teatre Lliure de Gràcia.

En els últims anys hem conegut una part de les grans obres d’Eduardo De Filippo en espectacles reeixits firmats per Sergi Belbel ( Sabato, domenica e lunedi ), Oriol Broggi ( Natale in casa Cupiello i Questi fantasmi! ), Toni Servillo ( Le voci di dentro ) i Lluís Homar ( L’art de la comèdia ), i ben segur que el tríptic que presenta durant només quatre dies la companyia napolitana Teatri Uniti al Lliure es mereix continuar comptant amb el favor del públic.

Dolore sotto chiave, que es pot veure també aquest diumenge a les 18 h, reuneix dos peces curtes de De Filippo amb un pròleg de Luigi Pirandello en les quals la mort actua com a element pertorbador i generador d’equívocs i, esclar, d’humor negre. Comença amb la irònica reflexió de l’enterramorts i segueix amb dos jocs sobre el món del matrimoni, tot plegat sota la idea que tant agradava a l’autor sobre la dissolució entre realitat i irrealitat. Els dos textos estan protagonitzats per un marit que respon a l’arquetip amoral i un xic desastrat de De Filippo, que aquí interpreta de manera magistral Giampiero Schiano (a qui per cert vam veure a Questi fantasmi! de la Biblioteca de Catalunya). Fantàstic així mateix Luciano Saltarelli, que assumeix el paper de les dues dones amb una manera de fer que recorda el millor Jack Lemmon.

Aquesta és una producció senzilla que convida a gaudir del joc teatral d’uns intèrprets que porten a la sang l’herència del teatre popular napolità.

Els llibres que ens fan grans