17/04/2013

Aportacions per a un nou diccionari ideològic de les llengües

2 min

L'actual situació d'un país anomenat Espanya requereix a més de mesures de caràcter socioeconòmic, bàsicament retallades, una modificació o incorporació de determinats vocables, expressions i conceptes. Una revisió en el sentit que Julio Casares li va donar al seu històric i tan útil diccionari. Des d'aquest racó fem una petita proposta.

Coacció. Queixa pública fonamentada d'un ciutadà i adreçada a un membre del Parlament o del govern utilitzant adhesius, pancartes, xiulets o altres armes de destrucció massiva.

Constitució. Conjunt de normes de convivència social guardades en una caixa forta sense pany.

Desnonament (Codi Civil, ampliació) Pena màxima aplicable als aturats que no poden pagar crèdits hipotecaris, generalment abusius, en situació de crisi econòmica i recessió.

Diputat/ada. Individu elegit democràticament pels ciutadans per representar-los i a qui no tenen accés durant la resta de la legislatura.

Dret a l'habitatge. Menció retòrica que figura a la Constitució espanyola (vegeu dret al treball).

Escrache (de l'argentí) Reunió pacífica en la qual un grup d'activistes de drets humans s'adrecen al domicili o lloc de treball d'algú, bàsicament càrrecs polítics, a qui es vol criticar per la seva actitud com a representant del poble. Origen: Paraula nascuda el 1995 a l'Argentina, utilitzada per l'agrupació de drets humans Hijos per denunciar els genocides.

Adhesiu de protesta. Arma de destrucció massiva.

Nazi. Desnonat que fa sentir la seva veu, segons María Dolores de Cospedal.

Estèril. Resultat d'una ILP en un Parlament dominat pel PP.

Minoria. Grup d'un milió i mig de persones que demanen al Parlament que es discuteixi una proposta de llei.

Terrorisme. Actes comesos per un grup de persones desnonades que protesten i xiulen contra personalitats que els han negat el dret a un habitatge com Déu mana.

300 metres. Mesura que estableix la distància mínima entre un parlamentari o càrrec públic i un ciutadà que vulgui queixar-se.

Valoració hipotecària. Valor econòmic d'un immoble fet per una entitat financera o alguna de les seves empreses associades per donar un crèdit hipotecari sense cap valor de futur per a l'entitat financera i així evitar qualsevol risc pecuniari.

stats