Publicitat
Publicitat

Brillant, l’espectacle ‘Il n’est pas encore minuit...’

Costa recordar imatges de tant d’entusiasme com la de dilluns a la nit al teatre Grec

Unanimitat del públic, que, dret, aplaudia el nou espectacle de la companyia francesa XY, recordant el triomf de fa dos anys. Costa recordar imatges de tant d’entusiasme com la de dilluns a la nit a l’hemicicle de Montjuïc. Però ben segur que moltes de les que dibuixa XY a l’escenari amb el seus moviments, salts mortals i torres (magnífica la rotllana de dos pisos d’aires sardanístics) queden ben gravades a l’imaginari dels espectadors. I això que en començar l’espectacle es va sentir la veu d’una nena sorpresa i gairebé espantada: “Per què es barallen?” Efectivament, la funció arrenca amb un simulacre de confrontació entre els 22 artistes que derivarà a poc a poc en la formació d’un grup compacte que, seguidament, iniciarà un fantàstic joc d’acrobàcies que fa palès l’ideari d’aquesta companyia i la seva mirada sobre el món: l’esforç col·lectiu derrota l’individualisme estèril.

XY ha estat dos anys per crear Il n’est pas encore minuit... El temps de maduració es nota en l’homogeneïtat d’una proposta recorreguda de principi a fi i de dalt a baix per una gran coreografia de moviments (Loïc Touzé) que es torna superba amb la manera d’entrar i de sortir, de preparar i resoldre el que són pures acrobàcies. Hi ha una voluntat d’anar mes enllà de la pura pirueta, de l’efecte, i una recerca de noves maneres de dibuixar a l’espai. Si en el món de la acrobàcia tradicional es tendeix a les composicions de cossos rígids i energètics, els membres de XY mostren una flexibilitat harmoniosa, una lleugeresa optimista, una cadència musical en el moviment que ens recorda el nois i noies del quadre La dansa de Matisse. Hi ha sorpresa, hi ha bellesa, hi ha fins i tot esglais (un doble mortal per caure sobre les mans a l’aire del portador), hi ha enginy, hi ha molt humor, hi ha una joie de vivre que contamina irremeiablement l’espectador. I això que dilluns no tots els salts van sortir perfectes.

El projecte XY no seria el mateix sense les qualitats tècniques dels seus membres, que són en bona part mèrit d’un país amb forta tradició en què l’ensenyament del circ es tan seriós com la formació d’advocats.