05/12/2012

Brussel·les desvia el rescat bancari cap a la cultura

2 min

Per fi Brussel·les s'ha adonat de la situació de la cultura al país (encara Espanya) arran de la crisi econòmica i de les retallades que, estimulades des de la mateixa Unió Europea, s'han produït, s'estan produint i sembla que se seguiran produint fins a l'anunciada recuperació econòmica que tant pot ser el 2013, el 2020 o aneu a saber quan.

Les ajudes, 37.000 milions El comissari europeu Joaquín Almunia ha anunciat que destinaran 37.000 milions d'euros a recuperar el sector cultural de l'Estat i que això podria generar fins a 50.000 llocs de treball. Brussel·les ha valorat la qualitat de les arts escèniques del país i la tensió creativa d'un poble que ha donat grans artistes a la humanitat en forma d'escriptors, cantants, actors, artistes, poetes... El comissari ha dit que Europa no pot ser només un espai econòmic, sinó una confederació d'estats que vetllen per l'accés a la cultura de tots els seus ciutadans i per la producció de béns culturals, efímers o no. La quantitat de diners que Brussel·les destinarà a cultura es traurà del rescat bancari previst inicialment per a Espanya, ja que les autoritats europees han entès que el sector financer es regeix per l'únic objectiu de generar beneficis sense cap coresponsabilitat social o cultural i que, per tant, ha d'assumir els seus riscos, mentre que la cultura incideix directament en la formació del pensament i el creixement del producte interior individual, altrament dit la saviesa. El comissari ha assenyalat que la mesura, a més, desmenteix la connivència dels partits polítics amb el sistema financer.

Les condicions No obstant, Brussel·les posarà determinades condicions per a la gestió d'aquests recursos perquè no caiguin en mans de cap ministeri de l'Estat ni de cap institució política. Així mateix, exigirà que la utilització d'aquests recursos excepcionals no reverteixi en les multinacionals del sector i que una bona part es dediquin a la projecció internacional de les creacions resultants del programa d'ajuts, bàsicament dins de l'espai europeu. Finalment, Brussel·les, fent un cop d'ull al sector financer, atorgarà els beneficis de la llei de mecenatge que el govern espanyol hauria d'aprovar en els pròxims tres mesos a aquelles entitats bancàries que donin suport a la creació cultural.

Avui no és el dia dels innocents, però com si ho fos.

stats