08/05/2013

Escabetx de TNC amb coulis de conseller i reducció de TVE

2 min

Cop a la cresta del TNC Per si no ho han llegit, els diré que divendres passat la Sindicatura de Comptes va publicar un informe sobre el Teatre Nacional de Catalunya. La sindicatura, a més de dir-nos que els exercicis del 2010 i el 2011 es van tancar amb pèrdues, cosa que evidentment mai es va fer públic des del TNC, li toca la cresta al consell d'administració (els recomano als membres la lectura de Benvinguda al consell d'administració , de Peter Handke) per no haver reaccionat davant les circumstàncies adverses revisant el contracte programa i també a la comissió de seguiment del teatre, que no ha complert ni tan sols amb les reunions ordinàries a les quals estava obligada. En resum: que o ho sabien i no van fer res o estaven en la inòpia. Què és pitjor? Sobretot tenint en compte que el nou contracte programa es va firmar el novembre del 2012...

Mascarell a 'Llibertat!' ¿Saben què feia el conseller de Cultura quan, abans que comencés l'estrena de Llibertat! , de Santiago Rusiñol, dijous passat, va sortir un actor (Jordi Martínez) a llegir un manifest dels treballadors del TNC, amb els tècnics que servien la funció al darrere, en defensa de la cultura i del TNC? Doncs movia tímidament sobre el genoll la banderola amb les quatre barres que serveix de programa de mà. En acabar la lectura el públic va aplaudir i el conseller també, tot i que ho fes lentament. És cert que el text el podria firmar ell i qualsevol. Era molt tou.

Què fa TVE per la cultura? Sense fer soroll, d'amagatotis, la direcció de TVE -aquella que era la millor quan era l'única- s'ha carregat tres programes culturals. Em refereixo a Miradas 2 (magazín cultural), Mi reino por un caballo (arts escèniques) i Programa de mano (de música culta). Tres enfocaments que, per la seva diversitat, es corresponen perfectament amb el que significa la producció cultural: centres d'interès per a minories que configuren totes elles una bona majoria. Des de la direcció de TVE han decidit crear un sol programa contenidor que s'emet a les 23.45 (horaris bohemis sempre per a la cultura) presentat per Cayetana Guillén Cuervo. El programa es titula Atención obras -però no està patrocinat pel Ministeri de Foment-. Tot sigui dit, l'espai en català Continuarà segueix viu. De moment.

stats