03/10/2012

Mig segle de la Schaubühne i Galceran fent les Amèriques

2 min

50 anys del cau d'Ostermeier. Nascuda com a sala privada i amb el nom de Schaubühne am Halleschen Ufer, va acollir la primera representació el 1962 amb Das Testament des Hundes oder die Geschichte der Barmherzigen [La voluntat del gos o la història del misericordiós],sota la direcció de Konrad Swinarski. Però no seria fins a l'arribada de Peter Stein el 1970 que el teatre començaria una autèntica revolució estètica i de funcionament que el va convertir en referent del teatre europeu i a Stein en un dels creadors més interessants de la segona meitat del segle XX. L'actual edifici és obra del famós arquitecte berlinès Erich Mendelsohn, un dels més importants del segle XX. Stein va deixar la Schaubühne am Lehniner Platze a mitjans dels 80 -no ho va fer de bon grat-, i el 1999 en va agafar el relleu un jove equip encapçalat pel fins aleshores desconegut director Thomas Ostermeier (un habitual del Lliure durant l'etapa Rigola) i la coreògrafa Sasha Waltz. Ostermeier és l'actual responsable de l'única institució teatral pública que queda en actiu al que era el Berlín Occidental, ja que l'alcaldia ha centrat els esforços en la recuperació dels malmesos teatres de l'antic Berlín Oriental.

'El mètode Grönhlom' s'estrena a Los Angeles. A la fi El mètode Grönholm, de Jordi Galceran, s'estrena als Estats Units. Concretament al Teatre Falcon de Los Angeles, anunciat com a premiere nacional. Aquest és un primer pas. Espectacles molt reconeguts han començat la seva carrera a l'imperi del show bussines fins a arribar a la meca de Broadway. El mètode Grönholm fa camí als Estats Units de manera modesta, després que no fructifiqués l'estrena amb gran producció a Londres per motius aliens al text i l'autor. Tot arribarà, l'obra s'ho val.

'Oracles' al Polvorí. Hi ha espectacles que no surten a la cartellera. Que estan fora dels circuits de comunicació. Aquest és el cas d' Oracles , una creació del Teatro de los Sentidos estrenada fa 10 anys al Mercat de les Flors i que la companyia que dirigeix Enrique Vargas va recuperar al juliol. Malgrat la invisibilitat i l'aïllament de l'espai teatral on es representa, El Polvorí, a la muntanya de Montjuïc, Oracles -un viatge sensorial únic i individual-, va exhaurir les entrades a totes les funcions. I per això ara hi tornen durant el mes d'octubre.

stats