12/12/2012

Petita radiografia d'un Liceu encarcarat

2 min

El conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, va dir ja fa uns mesos que el Gran Teatre del Liceu necessitava redreçar la direcció. No s'ha fet gran cosa en aquest sentit i potser el que s'hauria de fer és qüestionar el model d'aquest teatre.

Què aporta a l'òpera catalana? El Liceu es un tòtem que, com la Constitució, sembla que no es pot qüestionar. Juga a la primera divisió de la lírica europea i es preocupa que els aficionats tinguin espectacles del màxim nivell artístic, una exigència que passa per tenir les veus més cèlebres i adequades a cada repartiment. I, com tots els teatres d'òpera, fa coproduccions. Revisant la temporada actual no veiem que aquestes coproduccions serveixin per donar sortida a veus d'aquí ni a directors, escenògrafs o estilistes. Vaja, que les coproduccions vénen fetes i aquí s'hi posa el cor i l'orquestra i algun cantant autòcton en papers menors. ¿El Liceu no hauria de potenciar els valors locals posant-los a primera fila?

Un coliseu popular? El director, Joan Francesc Marco, deia fa unes setmanes en un diari que no volien fer més òperes amb doble repartiment perquè el públic es decantava pel segon, quan les entrades són més assequibles i les cares patien a la taquilla. ¿No deu ser que la gent que li agrada l'òpera ja passa amb bons cantants sense la gran excel·lència i projecció mediàtica que desitgen unes minories? ¿No seria lògic fer assequible el teatre per a aquest públic?

El Liceu demana almoina. Em fa basarda la iniciativa d'uns aficionats del Liceu per recaptar fons. Una gran institució cultural ha de competir pel mecenatge de les grans empreses, però ara també ho vol fer amb els més febles, amb els que a través de crowdfounding demanen 2.500 euros o 5.000 a tot estirar per als seus projectes artístics. Una plataforma pro Liceu demana almoina sigui quina sigui la quantitat per aconseguir un milió i mig d'euros. Ni un cèntim, els donaria. Que els en doni el director (cobra més que el president de la Generalitat).

El Liceu fa bolos. Vet aquí un gat, vet aquí un gos, el Liceu se'n va de bolos per Catalunya. Ja era hora. O no? Sembla que la neurona d'algú ha esta activada per les retallades. Ens diuen, a més, que el Liceu no hi perdrà diners i que les entrades no pujaran dels trenta euros. Per què no ho havien fet abans?

stats