OPINIÓ
Misc 14/12/2011

Salvador Sunyer, un capital amb rendibilitat assegurada

i
Santi Fondevila
2 min

El festival Temporada Alta ha tancat la vintena edició amb l'èxit més gran aconseguit fins ara. En un any de crisi, el festival gironí ha aconseguit que els ingressos per taquilla siguin la partida més important del pressupost, seguida, a més, dels patrocinis i mecenatges. Aquest és un model inèdit al nostre país i en molts d'altres. Temporada Alta ja sap que la pròxima edició disposarà d'un 25% menys de pressupost per la fi del conveni Escena Catalana Transfronterera, que hi aportava gairebé tant capital com la Generalitat. Salvador Sunyer, el director del festival, coneixia aquesta caiguda d'ingressos i hi respon amb un repte de futur que va més enllà dels números i els balanços econòmics i que té molt a veure amb decisions de política cultural. Escolti'l, senyor conseller.

El plantejament que proposa Sunyer incideix en el temps: és un projecte a quatre, sis, anys vista. I també posa èmfasi en la projecció del país i del territori de Girona com a nucli cultural d'excel·lència europea. Davant l'excels balanç d'aquesta edició, a les administracions que col·laboren amb el certamen els resultarà impossible defugir la responsabilitat de seguir donant-li suport. Sunyer planteja un projecte cultural d'abast nacional que va més enllà del festival per intentar expandir, reinventant-lo, un model que ha creat públic, una de les necessitats dels espectacles en viu, i que serveix a la vegada als creadors, a les companyies i a les minvades calaixeres dels municipis. I creant un moviment que, a més, traspassi les fronteres i faci realitat la internacionalització de la cultura mitjançant les coproduccions i l'intercanvi en un format de xarxa cultural.

Els polítics hi són per decidir prioritats. I encara més quan manquen recursos. Ens fa por que aquells que pensen que la cultura és prescindible i que només produeix despesa -quan l'impacte econòmic del festival és molt important-, i fins i tot els que els donen suport verbal, facin passar amb raons l'assumpte. Vull dir que posposin decisions..., i després Déu dirà. Temporada Alta és una realitat amb majoria d'edat i, com que Salvador Sunyer ha estat qui l'ha fet créixer, creiem imprescindible i urgent posar en marxa les seves idees i projectes. Es una inversió segura, un capital massa valuós per deixar-lo perdre. L'únic capital que genera interessos per a tothom. Amb rendibilitat assegurada.

stats