01/12/2012

Una esplèndida Carmen Machi és Helena de Troia

2 min

Miguel del Arco visita el món hel·lènic en un text escrit per a Carmen Machi, convertida en Helena de Troia. L'autor s'acosta a la mítica figura per respondre a dues preguntes. Qui era en realitat Helena de Troia? Quina va ser la seva història, del naixement a la fi?

En un espai escènic sobri, amb una llarga taula, altar del sacrifici, on reposen ampolles de vi i copes, Helena, condemnada a l'etern embelliment i suplicant només un oblit que li permeti el descans, reviu tres mil anys després i ens proposa que la jutgem després d'escoltar la veritat sobre ella i la seva vida. La vida d'una nena nascuda d'un ou i filla del totpoderós Zeus, violada per Teseu, que als 14 anys va ser casada amb un mascle repugnant i que sobtadament descobreix l'amor en el rostre i els ulls de Paris. Una passió desbordant que l'arrossegarà fins a Troia fugint d'una vida de sotmetiment i menyspreu. Una Troia que l'acceptarà, però sense estimar-la.

I aquí tenim una Carmen Machi que desafia el pare i la mitologia, una actriu en estat de gràcia que es lliura a una confessió en què no hi ha lloc per a les llàgrimes que la distancia, la isola del relat per no patir. El text circula meravellosament entre allò col·loquial i allò dramàtic, entre el crit enfurismat i la soledat de la derrota d'un amor fatal. Miguel del Arco demostra un alt nivell literari i teatral, molt conscient del perfil de l'actriu per a qui escriu, del seu vessant còmic, de la seva manera de moure's, de la seva passió escènica, i prou eixerit per omplir l'obra de ressonàncies contemporànies. Molt ben il·luminada la funció. Cal absoldre la reina d'Esparta i brindar per l'actriu i el director. Gran vetllada teatral.

stats