11/07/2012

Tenim grans companyies de teatre de carrer al nostre país?

2 min

On som i on anem. Com està el teatre de carrer el nostre país? Segur que hi ha tota mena d'opinions i l'existència de la Fira Tàrrega de teatre al carrer, amb 30 edicions, ens podria indicar que força bé. Però aleshores, per què quan els festivals -per exemple el Grec 2012 o la mateixa Fira Tàrrega 2012- busquen un espectacle de gran format per a la inauguració van a contractar companyies de Bèlgica, el Regne Unit o França? Potser tenim un problema de dimensió. Ens explicarem. El nostre teatre de carrer és petit, llevat d'algunes excepcions (amb La Fura dels Baus al capdavant). Les companyies catalanes ho fan bé en creacions de petit format. Un estudi de la fira targarina assegura que dels grups que van participar en les edicions del 2009 i el 2010, un 79% van tenir com a mínim un contracte internacional. Sort d'això, perquè ja se sap que els espectadors d'aquesta mena de teatre no passen per taquilla i les administracions, avui per avui, no contracten ni monòlegs. Per millorar la qualitat deu ser que Fira Tàrrega i la Universitat de Lleida obren per a l'any vinent el primer màster d'arts de carrer.

Avinyó i el covoiturage . Els festivals es defineixen pels seus senyals d'identitat, que tenen a veure amb el món en què vivim, a més de les arts escèniques o musicals. El Festival d'Avinyó pensa en quasi tot, i per això ara proposa als seus visitants que facin servir el covoiturage . És a dir, compartir el cotxe quan hi ha desplaçaments des del centre als escenaris fora del recinte emmurallat de la ciutat papal. Una adreça d'internet serveix perquè conductors i espectadors es posin d'acord. Com diuen a Facebook, això m'agrada.

Homenatge teatral a Mataró. Josep Rodri, el creador d'aquell emotiu i fascinant espectacle Morir a Bagdad ,mira ara el mar i li dedica divendres i dissabte (22 h) un espectacle que, com els que acostuma a fer, té alguna cosa de molt particular. Enterrats fins a mig pit a la sorra de la platja del Varador de Mataró, una trentena d'intèrprets diran textos de molts autors diferents sobre el mar mentre uns caps de cartró projecten melodies i sons marins. Els espectadors podran passejar entre els cossos i escoltar els textos (d'entre tres i cinc minuts). Un rere l'altre, i així creen el seu propi camí sobre les onades.

stats