Publicitat
Publicitat

Bauzá, legislador d'avantguarda

Ho explicava despús-ahir Antònia Artigues en un reportatge a l'ARA Balears: el nou despropòsit legislatiu del govern Bauzá, l'anomenada llei de símbols, pot dur a situacions inèdites dins la història de la política de l'esperpent, sobretot si (com és previsible, via majoria absoluta del PP) s'aprova en el seu redactat actual. L'objectiu de Bauzá i el seu executiu de ments privilegiades és prohibir l'exhibició de llaços quadribarrats i qualsevol tipus de material tèxtil de color verd, que són els símbols de la defensa de la llengua catalana a l'ensenyament. Però, com que ni ells gosen formular-ho amb tanta cruesa, s'han hagut d'empescar un nyap jurídic segons el qual als edificis públics de les Balears (començant per escoles i instituts de secundària) només s'hi podran exhibir els símbols de la UE, els d'Espanya (sobretot) i, si no queda més remei, els de la comunitat autònoma (es descarta la senyera, que és una imposició pancatalanista).

Les conseqüències de la normativa són especialment rocambolesques, perquè no tan sols afecten els símbols que puguin tenir relació amb l'odiosa llengua catalana, sinó també els religiosos, els festius, els que tenen a veure amb causes solidàries i, en general, amb qualsevol que no faci referència a la UE, a Espanya o a les Balears. Així doncs, i en aplicació de la llei, caldrà demanar els permisos corresponents per penjar un crucifix, un parenoel, una carabassa de Halloween o un llaç contra la sida. Hem de suposar que també queda prohibit qualsevol cartell de color blau o qualsevol imatge d'una gavina, perquè podria remetre a la imatge corporativa d'un determinat partit polític.

Són famosos els llistats de lleis vigents absurdes d'arreu del món, fàcils de consultar per internet. Acabo de mirar-ne un, d'aquests llistats, i constato que, avui, a Suïssa va contra la llei que els homes miccionin drets a partir de les 22 h. A Singapur, està prohibit comercialitzar i/o mastegar xiclets a la via pública. A Anglaterra, és il·legal morir-se dins l'edifici del Parlament. A la ciutat de Tropea, Itàlia, es prohibeix que les dones grasses vagin a la platja en biquini. A Rússia, no és legal conduir un cotxe brut.

Però la palma de les lleis absurdes, potser per la diversitat legislativa que permet la seva estructura federal, se l'emporten els EUA. A Florida, les dones fadrines tenen prohibit saltar en paracaigudes els diumenges. A Ohio, és il·legal tenir un peix borratxo. A Kentucky, es prohibeix portar armes ocultes que facin més de dos metres de llarg. A Arkansas, està prohibit que els gossos lladrin després de les 18 h. A Maine, va contra la llei sortir d'un avió en marxa. A Minnesota, és il·legal dormir en pèl. A Arizona, està prohibit tenir més de dos vibradors dins una mateixa casa.

Tot això fa riure, però ni a Utah se'ls haurien acudit lleis tan psicotròniques com el TIL o la llei de símbols del govern Bauzá. Si seguim per aquest camí, aviat podrem presumir que les Balears encapçalin, si més no, un rànquing mundial.