26/02/2013

La CUP i el principi del populisme

2 min

El fet és que la CUP de Valls va contractar l'agència de detectius Método 3 perquè investigués el patrimoni del pare de l'alcalde d'aquesta població. Aquest és el fet, i en un moment en què emergeixen a la superfície les relacions de diversos partits polítics amb la susdita agència, la relació que hi hagi mantingut la CUP és tan noticiable com la que hi hagi pogut mantenir qualsevol altra formació. El PP, el PSC, CiU i la CUP, de moment i que se sàpiga, són els partits amb representació al Parlament que han contractat els serveis de Método 3.

Una altra cosa són els matisos. La gent de la CUP fa bé d'avisar que el seu encàrrec per a Método 3 no consistia a col·locar cap micro dins un ram de flors, sinó únicament a efectuar un buidatge de dades del registre de la propietat per tal de conèixer quin ha estat l'augment del patrimoni de tal persona en un període determinat de temps. La diferència és substancial: no estaríem parlant d'espionatge, sinó de mera curiositat. Si de cas, es podria afegir que aquesta feina, tenint en compte que es tractava de dades públiques i, per tant, a l'abast de tothom, la podien haver fet solets els cuperos de Valls, i així s'haurien estalviat els dos mil euros de l'ala que els van costar els serveis de l'agència de Peribáñez i Borreguero. Però vaja, cadascú es gasta la pasta de la manera que li sembla més oportuna. Fins aquí, res a dir.

El que ja resulta més qüestionable és que, quan un mitjà de comunicació -aquest mateix, entre d'altres- es fa ressò d'aquest fet noticiable, la reacció dels militants, simpatitzants, amics i adherits a la CUP sigui la de pujar dalt la parra i omplir les xarxes amb lletges acusacions de persecució i d'intents de "tirar merda" damunt el seu partit. No sé com van les coses a Valls, però ara com ara, qualsevol formació política que hagi tingut relació mercantil amb Método 3 és notícia a la resta de Catalunya, i més enllà. I convindran amb mi que la utilització de segons quins mètodes de "buidatge de dades" resulten com a mínim xocants en una formació de novíssim encuny que propugna la revolució total i la dissolució del capitalisme.

La nostra curiosa manera d'entendre i d'exercir la democràcia ha donat lloc a l'emergència d'unes minories (lloades siguin les minories, per cert) que tenen la particularitat de denunciar el sectarisme de les forces majoritàries mentre en reprodueixen alguns dels tics més deplorables. Persecucions paranoiques i radicalitats estomacals són el pa amb què s'alimenten cada dia, mentre confonen la veritat amb el dogma i la crítica amb el sabotatge. Va passar amb SI, torna a passar amb la CUP, i passa també amb Ciutadans, amb UPyD i amb les xocants delegacions que ERC manté al País Valencià i a les Balears. Segons els seus membres, són formacions molt diferents, però encara que els pesi tenen un element en comú: tot el que no sigui l'aplaudiment incondicional els sembla un insult intolerable. Aquest és el principi del populisme, i d'altres coses pitjors.

stats