18/01/2012

Del seu pa en faran sopes

2 min

No ho sabíem però ara resulta que Mallorca és plena de catalanistes rabiosos, tirant a abertzales amb mal de queixal. És la conclusió a la qual han arribat els actuals dirigents del PP illenc, després d'haver estat escridassats en poc temps de diferència en dos actes populars que tradicionalment havien transcorregut sempre com basses d'oli particularment pacífiques. Primer va ser el batlle de Palma, el senyor Mateo Isern de Mallorca, qui es va endur una esbroncada el 31 de desembre, quan a la Festa de l'Estendard va decidir pronunciar el seu discurs en aquest idioma que ara en diuen bilingüe, i que segons els nostres benvolguts peperos reflecteix la realitat del carrer (quan al carrer, el que passa en realitat és que la gent parla en català o en castellà, però no alternant frases en un idioma o en l'altre sense solta ni volta). I tot just dues setmanes més tard, despús-ahir mateix, fou el president Bauzá en persona qui va haver de sofrir una protesta força pujada de to a la revetlla de Sant Antoni a la vila de Sa Pobla, per més senyes governada pel PP. Centenars de persones el van xiular i el van insultar i, tal com mana la tel·lúrica tradició, van cantar gloses al seu pas. Gloses que contenien lletres del següent tenor: "A n'en Bauzá li vull dir / que se'n pot anar a cagar / i li ho dic en mallorquí / que és es nostro català".

El motiu de tanta mala maror és la política lingüística obertament cafre que practica l'executiu de Bauzá, amb l'abolició de la Llei de Normalització Lingüística com a vaixell insígnia. De moment, Bauzá i els seus camarades han aconseguit el que fins ara no havia estat imaginable a les Balears: que la ciutadania es revolti per temes de llengua. Enhorabona una altra vegada, Tutanramón Bauzá. Mentre els principals prohoms del país (perdó: de la comunitat) han de suportar que el poble ras se'ls insolenti en les celebracions ancestrals, també els pertoca de patir en silenci, com les hemorroides, altres contestacions institucionalment més compromeses: per exemple, la de la Universitat de les Illes Balears (UIB), que ha exigit formalment la retirada de l'avantprojecte de llei que fa del català una llengua residual a l'administració illenca. O la dels mateixos barons del PP, com Antoni Pastor, batlle de Manacor i vicepresident del partit, que ja ha rebut l'amenaça pública de ser expedientat si se li acut de votar en contra de la iniciativa legislativa en detriment del català.

Tal com dèiem, que el personal se sublevi a Mallorca per qüestions lingüístiques és una cosa mai vista, que només ha aconseguit aquest govern a còpia de provocacions ridícules. Mai cap president de les Balears, ni del PP ni del PSOE, havia hagut d'entomar esbroncades de la gent per aquest motiu. Poden sentir-se'n ben satisfets. Ells, però, s'estimen més atribuir-ho a l'acció de grupuscles de talibans catalanistes exacerbats. I és que és propi de l'obtús pensar que els obtusos són tots els altres, inclosos els seus que no ho són tant com ells.

stats