Publicitat
Publicitat

ERC Balears, una llàstima

Ens tornarem a posar de peus dins l’esbarzer d’ERC Balears. Alguna vegada he arribat a escriure que aquesta formació s’hauria hagut d’extingir fa temps, i reconec que em vaig excedir. Sigui quin sigui, a un partit polític no se li pot demanar que desaparegui, per moltes discrepàncies que hi tinguis.

Ara bé, jo no tinc grans discrepàncies amb ERC. Al contrari, si votés a Catalunya molt probablement seria la meva opció. Però la trajectòria d’aquest partit, que a Catalunya torna a ser potent i necessària, sens dubte ha estat com a mínim erràtica a les Balears i al País Valencià. I és una llàstima.

No s’entén, o lamentablement sí que s’entén, el procés de canvi de lideratge que ha fet ERC a les Balears. Joan Lladó, que n’era el president sempitern, ha fet un pas enrere, però a la vegada ha digitat un successor a la seva mida (Guillem Morro, que va estar lligat a Convergència Balear) per poder controlar el partit des de darrere. Això ha causat una frustració notòria entre els militants i els simpatitzants del partit, sense que la direcció nacional, des de Barcelona, hagi dit ni piu. Entre altres motius perquè els dirigents d’ERC demostren tenir un escàs coneixement de la realitat política illenca. I torna a ser una llàstima, ells que acostumen a omplir-se la boca de Països Catalans.

Potser aquests dirigents d’ERC no se n’han assabentat, però la setmana passada es va materialitzar a les Balears un canvi de govern que va ser possible gràcies a un pacte de formacions d’esquerres i catalanistes i/o sobiranistes. Que ERC no formi part d’aquest pacte senzillament és incomprensible, si no es coneix la trajectòria política del susdit Joan Lladó, basada principalment a barallar-se amb tothom. ERC, en aquest gir polític, hi hauria hagut de tenir per pura lògica alguna cosa a dir, però no ho farà per la pura obstinació personalista d’un personatge que ha fet molt mal servei al seu propi partit.

Torno a dir que, contra el que se m’ha dit en alguna ocasió (de vegades amb prou males maneres), no tinc res contra ERC Balears, en principi. Però ara com ara, i des de fa molt de temps, és un partit inoperant a causa d’un lideratge nefast, que ara fa tota la impressió de perpetuar-se en la persona de Guillem Morro. No dic que s’hagi de suprimir el partit, com alguna vegada he arribat a escriure, però ERC, aquí a les Balears, no tan sols no va enlloc sinó que va en sentit exactament contrari al que està succeint en la vida política illenca. Fer Països Catalans no consisteix únicament a mantenir delegacions al País Valencià i a les Balears amb una colla de personatges que de tant en tant surten a fer brindis al sol, sinó que requereix comptar amb persones que coneguin i interpretin en profunditat les realitats d’aquests països. Ara que estem finalment en condicions (mai hi havíem estat) de tenir governs a les Balears, el País Valencià i Catalunya capaços de treballar plegats i de forma articulada, no hi ha manera de comprendre que ERC no formi part d’aquest horitzó, i que no ho faci amb un protagonisme important. Em repetiré: tot plegat, una vertadera llàstima. I no volguda.

Riure, malgrat tot