25/06/2012

Espontanis de primera divisió

2 min

El portaveu adjunt del PP al Congrés, senyor Rafael Hernando, distingit pel seu prestigi i la seva capacitat (com tots els membres del govern de Rajoy, segons deien no fa ni mig any els mateixos analistes que ara callen com si els acabessin d'aplicar una lavativa) va tornar a fer que els lectors de diaris dubtessin ahir si estaven a la secció de Política o a la d'Esports. Segons el tal Hernando, després de la participació de Mariano Rajoy en la reunió de líders polítics que s'ha celebrat aquest cap de setmana a Roma, Espanya torna a estar "entre els països de la primera divisió d'Europa".

Això de la primera divisió era una metàfora: als polítics els agraden molt les metàfores. Però a diferència dels poetes -que també estan abonats al mateix vici-, els polítics sovint senten la necessitat d'explicar les seves metàfores, bàsicament perquè tenen interioritzat el principi segons el qual la ciutadania és idiota i, per tant, existeix el perill que no siguin entesos. El susdit Hernando no va constituir cap excepció a aquesta norma i es va esplaiar tot seguit en una paràfrasi de la seva penosa metàfora futbolística. "N'hi ha prou de remetre's a la foto", va afirmar, amb afany pedagògic. I ho va ampliar: "És l'expressió [la foto] que Espanya és una gran potència en aquests moments i que torna a adquirir el protagonisme que havia perdut els últims anys, amb Zapatero al capdavant del govern".

Les fotos, en efecte, són per als polítics tan importants com una final de la Champions, o més i tot. En aquesta que causa l'èxtasi patriòtic del senyor Hernando, hi apareix Mariano Rajoy en companyia de François Hollande, Mario Monti i Angela Merkel. Oh quin gran goig quina joia quan els germans s'estimen. Si ens hi fixem, veiem que Hollande i Merkel estan discutint (ella aixeca la mà amb el seu característic gest autoritari, i ell tiba el cap enrere, en el seu característic gest de socialista francès desconnectat de la realitat). Monti mira a terra, i Don Mariano sembla, com sempre, que estigui a punt de demanar una fària i un orujo.

La foto era per celebrar que havien acordat un paquet de cent trenta mil milions per impulsar el creixement a la zona euro, dins la qual Espanya representa, efectivament, un problema de primera divisió. Però el moment de tensió va arribar quan al pobre Mariano li va agafar per fer la pilota a Monti i afirmar que Roma "és la ciutat més bella del món". El trist Hollande va opinar que "això és molt i molt discutible", tenint en compte l'existència de "la seva" París. Monti, prudent, va optar per no dir res sobre la qüestió, i Merkel va haver de posar ordre tallant la discussió sense gaires compliments. Altíssim nivell, com podem veure.

De tot plegat, a Rajoy -que no parla cap idioma, ni tan sols el seu- només li devia quedar clar que la ciutat més bella del món és Ourense. Espanya és a primera divisió, sens dubte, però fent-hi el paper de l'espontani que surt, just abans del partit, a córrer pel camp en pilotes i exhibint la seva bandera.

stats