12/08/2011

Exemple de com estan les coses (i 2)

1 min

Resum del publicat: Juan de la Cierva y Hoces, inventor de renom internacional i nebot del constructor de l'autogir, ha ideat una nova màquina voladora anomenada heligir. Consisteix en un helicòpter capaç de convertir-se en ple vol en un avió, i de superar de llarg tots els límits de velocitat coneguts fins ara per als aparells d'ala rotatòria. De moment, però, només han aparegut uns compradors xinesos, que ofereixen una quantitat astronòmica per la patent.

Continuació: a Juan de la Cierva y Hoces no li fa il·lusió vendre l'heligir als xinesos. Per patriotisme, preferiria fabricar-lo a Madrid (en Barcelona, on té socis, ni hi pensa). Però el problema és que a Madrid no hi ha ningú interessant en l'aparell (a Barcelona tampoc). I els xinesos paguen tan bé... Al cap i a la fi, el seu tiet Juan de la Cierva y Codorníu ja va haver de marxar al Regne Unit per explotar-hi el seu autogir. I ell mateix es va haver d'exiliar quaranta anys a Amèrica per desenvolupar-hi els seus projectes.

Conclusió: no sé com ha acabat la història, però aposto deu a un a favor dels xinesos. Al senyor De la Cierva els diners li cauen de les butxaques, però tothom sap que qui paga mana, i aquesta no serà una excepció.

És veritat que l'ús militar que pot fer un govern dictatorial com el de la Xina d'un aparell com l'heligir fa feredat d'imaginar. Però aquí tothom parla de R+D+I, i al final ningú no hi posa un duro. Els xinesos, mentrestant, han entès l'essència del capitalisme millor que ningú.

stats