07/02/2011

Ja tenim Lliga Regionalista

2 min

Tot torna, diu la dita, i deu ser veritat, perquè ara resulta que ha tornat la Lliga Regionalista. Amb matisos, esclar: el molt històric partit de Cambó i Prat de la Riba ha sofert una deslocalització i ha anat a renéixer a Mallorca, de la mà d'un exdirigent del PP illenc, Jaume Font, que dijous passat es donava de baixa com a militant del partit de María Dolores de Cospedal i l'endemà divendres ja presentava una nova formació política anomenada Lliga Regionalista Balear, amb ell mateix al capdavant. Segurament, quan Cambó va exclamar allò de "Monarquia? República? Catalunya!" no devia pensar en Mallorca ni en el senyor Jaume Font, però les coses van com van.

Jaume Font és un home que ha manat molt dins el PP balear (entre altres càrrecs, ha estat alcalde del seu municipi natal, Sa Pobla, senador a Madrid, conseller de Medi Ambient amb Jaume Matas i, darrerament, portaveu al Consell de Mallorca), però que últimament es trobava caigut en desgràcia davant de la nova cúpula pepera , presidida ara per José Ramón Bauzá, amb la inestimable col·laboració de Carlos Delgado. Es tracta d'una clàssica lluita de poder interna, però amb coartada més o menys ideològica: Font pertany al sector regionalista del PP illenc, que es pot dir que havia controlat les regnes del partit des dels temps de Gabriel Cañellas, mentre que Bauzá i Delgado s'arrengleren dins un PP sin complejos molt més proper a l'extrema dreta espanyolista, d'un anticatalanisme inflat i pintoresc, que finalment ha fet una passa endavant i no té cap intenció de retrocedir.

Així doncs, Font i la seva Lliga Regionalista Balear es presenten dins el panorama polític balear com el nou avatar del centre-dreta nacionalista (molt) moderat, un espai que tradicionalment ha ocupat, sense arribar mai a construir-lo, UM. Aquest partit es troba en un impàs de replantejament profund, després que la cúpula anterior, començant per sa princesa Maria Antònia Munar, s'hagi vist envescada fins a les orelles dins els fangars procel·losos de la corrupció més desbocada. Els dirigents actuals, amb l'interessant Josep Melià com a cap de files, fan mans i mànigues per veure com refloten les restes del naufragi, i una hipotètica entesa amb Jaume Font apareix de sobte com una possibilitat a tenir en compte. Això implicaria un cert ball de cadires, però seria millor, sens dubte, que presentar dues opcions separades que correrien el risc de restar, totes dues, als llimbs extraparlamentaris. En canvi, una proposta conjunta i ben articulada (tot i que disposen de poc temps per elaborar-la) podria disputar-li al PP el vot més moderat i impedir-li l'obtenció de la majoria absoluta, que és l'única que li val per tornar a governar.

En resum, les eleccions de maig es posen interessants a Balears. Naturalment, sota la divisa que sempre ha caracteritzat els millors moments de la història del poble illenc: "Monarquia? República? Tonto l'últim!"

stats