12/01/2011

Juanito Navarro és mort

2 min
Existeixen, ETA

Existeixen, evidentment, un munt de motius per desitjar que l'alto el foc d'ETA ("permanent, general i internacionalment verificable": ja ens ho sabem de memòria) sigui de debò i que els fets avancin tan aviat com sigui possible cap a la dissolució de la banda: i un és que almenys ens estalviarem la visió d'aquests espantosos vídeos que difonen cada vegada que consideren necessari emetre un dels seus comunicats. ETA és un anacronisme penós fins i tot en la seva posada en escena, i veure'ls repetir una vegada i una altra, impàvids, el numeret del passamuntanyes i la txapela, la ikurriña i el quadre amb aquell impresentable anagrama de la serp enroscada en una destral, que faria enrogir de vergonya aliena el propietari del pub heavy més matat, fa caure literalment l'ànima als peus.

Vostès, que són persones sensates, em diran que no, però jo sospito que no és casualitat que en els mateixos dies haguem rebut la notícia de l'alto el foc de la banda terrorista més rància del planeta i la de la mort del gran Juanito Navarro: al cap i a la fi, tant en el cas de la carrera criminal dels etarres com en el de la trajectòria artística del protagonista d' El erótico enmascarado estem parlant de productes amb el segell inequívoc del franquisme. Encara que a les ments delirants dels seus membres mai se'ls acudiria pensar-ho, ETA no és més que franquisme sociològic, una rèmora heretada dels temps de la dictadura que amb el temps ha quedat tan fora de lloc com els cassets d'acudits de marietes o de catalans que se solien vendre a les benzineres, explicats per colossos de l'humor de la Transició com Arévalo o el mateix Navarro. Amb el matís obvi que no hi ha notícia que les gràcies a costa dels tartamuts resultessin mortals per a ningú, mentre que la broma macabra etarra ja acumula un balanç esgarrifós de prop de nou-centes víctimes.

Al llarg de la seva deplorable existència, ETA només ha servit per malmetre l'ideal polític al qual diu que pretén servir i per donar arguments i justificacions a la part més indesitjable de la democràcia espanyola, la que fa tancar el diari Gara i acusa i processa innocents, o que arriba a aprovar lleis de tan mala digestió per a un estat de dret com la de partits, que deixa més de cent mil persones al País Basc sense la possibilitat d'exercir lliurement el dret a vot. ETA ha servit per a això, i també per matar, robar, extorquir i intoxicar la societat basca. Aquests són els seus mèrits, i els seus militants i partidaris se'n poden felicitar ben efusivament. Mentre segueixen el camí cap a l'extinció, estaria bé que en algun moment se'ls acudeixi pensar que, si no hagués estat per la seva activitat assassina, la història d'ETA resultaria tan casposa com el banyador de Fraga a Palomares: material per a una possible pel·lícula de Juanito Navarro. Però Juanito Navarro, ai las, ja no és en aquest món, on es va dedicar a repartir alegria. Aquests altres, que només han repartit horror i tristesa, que desapareguin també, i de pressa.

stats