25/05/2011

Meravelles i prodigis

2 min

Aquests dies han circulat pels mitjans dues notícies que no sé si han rebut tota l'atenció que sens dubte mereixen. Una ve de la província xinesa de Jiangsu, concretament de la zona agrícola de Danyang, on els camperols han obtingut enguany una memorable collita de síndries explosives. Tal qual. Estem acostumats a considerar la síndria com un vegetal pacífic i entranyable, de presència immemorial a les sobretaules familiars estiuenques, però ara resulta que els xinesos han descobert que, segons com, de la seva natural condició de fruita pot passar a convertir-se en una veritable peça armamentística, que explota de manera espontània. Es veu que la causa és que els pagesos de Danyang han abusat del forchlorfenuron, un fertilitzant que van aplicar a les síndries per tal d'accelerar-ne el creixement. I el resultat és que els han crescut uns sindriots deformes i incomestibles que, per acabar-ho d'adobar, peten com si fossin globus de coloraines en una festa de carnaval. Quina gran veritat, que no convé mai desafiar la natura.

I encara menys algunes de les seves lleis més inflexibles, com és ara la de la gravetat. Això ens porta a la segona notícia important, que ens arriba de Brisbane, Austràlia, on un jove ha mort i un altre ha resultat ferit quan practicaven el planking , que es la nova activitat inframental de moda per a aquest estiu. Segurament deuen recordar que l'any passat vam poder gaudir del balconing , que consistia en les cabrioles i llançaments a piscina que executaven turistes preferentment molt borratxos des dels balcons dels hotels on s'allotjaven, amb resultats sovint letals. Doncs bé, enguany està fent furor el planking , que és una pràctica igualment estúpida i perillosa. En anglès, plank vol dir post, o taula: es tracta d'estirar-se, rígid com una ídem, cap per avall damunt d'alguna superfície insòlita (i, preferentment, d'equilibri inestable i arriscat, per donar-hi espectacularitat), i a continuació, evidentment, fer-se una foto i penjar-la a internet. El personal s'està fent fotos estirat damunt de terrats de cases, maleters de cotxes en marxa o (i aquí s'estableix un vincle amb el balconing ) baranes de balcons: concretament, al noi australià mort se li va acudir practicar el planking al balcó d'un setè pis, amb el desenllaç luctuós que ja hem comentat. El fet que ja s'hagi produït un accident mortal no farà més que incrementar l'interès pel planking i l'afany competitiu per aconseguir fotos cada vegada més impactants, la qual cosa indefectiblement farà que hi hagi més desgràcies.

De manera que ja veuen en quin món vivim: síndries que, perdent los naturals delits, rebenten com si fossin mines antipersona i éssers humans que es fan mal (o molt de mal) només per exhibir-se fent el ruc una estona. Coses que passen en aquesta vida i que ens haurien de suscitar alguna mena de reflexió, tot i que no sé dir-los quina. I no: per molt que pugui semblar-ho, cap de les dues notícies no conté cap mena d'al·lusió ni referència a l'executiva del PSC.

stats