18/08/2011

Mesures per tancar la barraca

1 min

Merkel i Sarkozy han demanat que els estats de la zona euro es proposin assolir el dèficit zero com sigui: si cal, mitjançant una reforma constitucional. Deixant de banda el que això suposa per a la capacitat de governança econòmica d'aquests estats, la proposta d'Alemanya i França sembla feta a mida d'una aspiració d'Espanya que de cada dia es torna més clamorosa i peremptòria: l'eliminació de l'estat de les autonomies, per a la qual cosa, òbviament, cal una reforma de la Constitució.

Una ordre europea enquadrada dins les mesures anticrisi i les iniciatives de convergència econòmica dels membres de l'eurozona fóra un pretext magnífic per posar fil a l'agulla i procedir a la demolició del tinglado autonòmic. Zapatero s'ha apressat a dir que les propostes de Merkel i Sarkozy li semblen d'allò més bé.

Cal recordar que l'estat de les autonomies és una raresa (no s'ajusta al model centralista francès, però tampoc al federal alemany), un pegat amb el qual Espanya va mirar de tapar com va poder, a la Transició, les aspiracions d'autogovern de bascos i catalans. Se'n van sortir en aquell moment, però han passat els anys i, com és lògic, la baluerna dels disset governs autonòmics (la gran majoria dels quals, completament postissos) s'ha tornat molesta i, sobretot, caríssima.

Intentaran desmuntar-ho, doncs, amb l'autonomia catalana inclosa. La pregunta és: ¿els nostres governants sabran aprofitar l'oportunitat de pegar un cop damunt la taula o es tornaran a deixar passar per sobre?

stats