25/12/2011

Nadal amb 'Gloomy Sunday'

2 min

En la seva programació nadalenca, TV3 va emetre ahir a la tarda La caixa Kovac , la pel·lícula que va dirigir el mallorquí Daniel Monzón abans d'endur-se un sac de premis Goya per l'exitosa Celda 211 . La caixa Kovac és un thriller que fa de molt bon veure, però la seva tria com a film de sobretaula en aquestes dates assenyalades em va semblar curiosa. I, sobretot, em va agradar.

La trama de La caixa Kovac gira entorn d'una cançó, Gloomy Sunday , que té la sinistra particularitat d'empènyer al suïcidi les persones que l'escolten. És sentir la cançó i sortir escopetejats cap a una finestra per fer-hi el darrer salt. Aquesta idea, però, no és fruit de la imaginació de Daniel Monzón, sinó extreta de la realitat, que com tothom sap supera sempre la ficció. La cançó Gloomy Sunday (que es pot traduir com a Diumenge ombrívol ) existeix, i efectivament és coneguda per ser una cançó maleïda que suposadament hauria inspirat el suïcidi de centenars de persones, inclòs el del seu autor, el compositor hongarès Rezso Seress, que només pel nom ja es veu que era un home inclinat a la malenconia. Tan melancòlic era Seress que en més d'una ocasió es va lamentar de la fama que havia obtingut Gloomy Sunday , perquè es veia incapaç de tornar a compondre un altre èxit d'aquest calibre. Gloomy Sunday va assolir projecció mundial en ser enregistrada per la gran Billie Holiday, i des d'aleshores ha estat versionada per una pila d'artistes de tots els colors i pelatges, generalment d'un morro tirant a fort: Sinéad O'Connor, Björk, Diamanda Galás, etc.

Rezso Seress va posar fi al seu pas per aquesta vall de llàgrimes saltant per la finestra del seu apartament, com els personatges de Daniel Monzón. Ara bé, ho va fer molts anys després (trenta-cinc, de fet) d'haver compost Gloomy Sunday , i tots els indicis racionals apunten que la fama macabra que acompanya la cançó no és més que un conte supersticiós sense cap fonament. Això, però, no ha evitat que la seva emissió hagi estat vetada en un munt de ràdios i canals de televisió d'arreu del món, que devien tenir programadors temorosos de ser acusats d'incitar el personal al suïcidi.

I vet aquí que TV3 emet una pel·lícula basada en la llegenda negra de Gloomy Sunday , i ho fa en unes dates que, per a molts, són melancòliques per si mateixes, i més enguany, que la crisi té a tothom acollonit (de fet la cançó, composta l'any 1933, és considerada com un producte de la depressió econòmica internacional que va seguir el Crac del 29) i que, a més, resulta que el dia de Nadal cau en diumenge. No sé si va ser una decisió casual o intencionada. Però, lluny de censurar-la, la remarco per aplaudir-la. Perquè el cert és que ningú se suïcida per culpa d'una cançó, per lànguida que sigui. Perquè La caixa Kovac és una molt bona pel·lícula, que mereix ser emesa per televisió les vegades que es vulguin. I perquè, més enllà de la por i l'angoixa, hi ha sempre una força més poderosa, que és la de l'esperança. Al final ens en sortirem. Bon Nadal a tothom.

stats