02/07/2013

No són bones notícies

2 min

Ben interessant, l'enquesta que ha publicat aquest cap de setmana el diari illenc Última Hora , intentant reflectir els resultats electorals que donarien ara uns comicis autonòmics a les Balears. Segons el treball efectuat per l'Institut Balear d'Estudis Socials (IBES) per a aquest rotatiu, si a Balears se celebressin ara les eleccions, el resultat més notori seria que el PP perdria la seva majoria absoluta, i no de poc: dels actuals 35 escons, els de José Ramón Bauzá es quedarien en 28 o 29, és a dir, a quatre o cinc diputats de la majoria parlamentària illenca.

L'enquesta apareix a la meitat (allò que els entesos anomenen l'equador) de la legislatura bauzaniana, que en tan poc temps ja pot presumir de ser la més complicada i delirant de la història de l'autogovern illenc, que ja és dir. Aquí hem tingut mocions de censura d'un grup parlamentari contra el seu propi president (el PP contra Cristòfol Soler, per exemple), governs destrossats o imposats pels grans empresaris hotelers, governants posats a dit (com Jaume Matas) que, en perdre les eleccions, esdevenien ministres de Medi Ambient (de Medi Ambient!) amb Aznar, governants (Matas, altre cop) amb escombretes de vàter de 300 euros la unitat, administracions duplicades, triplicades i solapades, presidents i presidentes del Parlament imputats per corrupció (Maria Antònia Munar i, més recentment, Pere Rotger) i presumptes Pactes de Progrés que depenien del suport parlamentari d'un partit clientelista i confiscatori com era UM. Havíem tingut de tot, però mai no havíem caigut tan avall (en autogovern, en qualitat democràtica, en respecte a les lleis i a les institucions, en respecte a la llengua i a la cultura del país, en el pur nivell intel·lectual dels dirigents) com d'ençà que Bauzà i la seva colla han desembarcat al capdavant de les institucions illenques. Hem esgotat totes les reserves que teníem els mallorquins, que són moltes, pel que fa a resistència a l'estultícia i a la incompetència (i ja em perdonaran l'acumulació d'esdrúixoles).

De manera que el sondeig d' Última Hora podrien semblar bones notícies per a aquells que estem al capdamunt del desgovern de Bauzá i la seva colla. Però no és així: a la manera del Parlament de Catalunya, el de Balears també tendiria a la fragmentació i, fins i tot, a l'atomització, i de les tres forces que actualment hi són representades (PP, PSIB-PSOE i la coalició MÉS) podríem passar a set, en afegir-s'hi el PI (el nou projecte de centredreta de Jaume Font i companyia), EU i la UPyD de Rosa Díez, cadascun amb dos diputats. Més pujarien fins a cinc, i el PSIB-PSOE seguiria el camí dels socialistes espanyols: 20 diputats, és a dir, una andròmina parlamentàriament voluminosa però governalment inútil.

Un panorama, doncs, difícilment governable, en què Bauzá (si no se'n va a Madrid, com es repeteix sovint) podria continuar governant quatre anys més, amb una geometria variable que necessàriament inclouria UPyD. No són bones notícies; ben mirat, és un espant.

stats